Dvougenerační bydlení – výhody a nevýhody

I když dnešním trendem je se osamostatnit a žít vlastním životem, některým párům nezbývá vzhledem ke své finanční či časové situaci, žít ve společné domácnosti s rodiči. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody dvougeneračního bydlení?

Žena tisknoucí k sobě dívku

Dvougenerační bydlení - dobrovolně a nebo v případě nouze?

Ztráta soukromí, neshody kvůli maličkostem... Právě to jsou nejčastější věci, na které mladí lidé, kteří žijí ve společné domácnosti s rodiči, negativně poukazují. Na druhou stranu, dvougenerační bydlení má pro mladé páry i své výhody. Rodiče jim mohou kdykoliv pohlídat děti, náklady spojené s chodem domácnosti se podstatně sníží... Svou roli může hrát i pocit bezpečí a jistoty nebo pocit společenství. Co však při společném bydlení převažuje?

Výhody dvougeneračního bydlení

  • bližší rodinné vazby a sociální kontakt
  • časová úspora
  • úspora nákladů spojených s bydlením (například mladí lidé nemusí platit nájem a nebo hypotéku)
  • vzájemná pomoc (rozdělení domácích prací, prací na domě, hlídání dětí)

Nevýhody dvougeneračního bydlení

  • méně soukromí (lidé bydlící v dome jsou více „pod dozorem", nemohou si kdykoliv pozvat návštěvu, apod.)
  • přílišné vměšování se do partnerského vztahu a také do výchovy dítěte ze strany rodičů
  • občasná nedorozumění či konflikty, které mohou vzniknout, pokud vztahy nejsou ideální
  • člověk není ve svém, netvoří si tak bydlení podle svých představ (mohou se vyskytnout konflikty následkem toho, že každý má odlišný názor na rekonstrukci domu, apod.)
  • nevyřešené majetkové a finanční vyrovnání

Dvougenerační bydlení - zkouška partnerského vztahu?

Dvougenerační bydlení je ve většině případů zkouškou partnerského vztahu. Tím, že mladý pár bydlí s rodiči, může vznikat (a obvykle tomu tak je) více konfliktních situací. A právě díky těmto situacím se ukáže, do jaké míry je pár schopen být jednotný a do jaké míry (a jakým způsobem) je schopen případné konflikty řešit. Pokud je vztah opravdu pevný a oba partneři jsou v něm spokojení, neměli by být rodiče příčinou rozpadu jinak fungujícího partnerství.

Závěrem...

I když na začátku se zdá být představa společné domácnosti s rodiči lákavá, většina mladých párů, která se pro tuto možnost rozhodla, po čase zjistí, že malichernosti, kvůli kterým se hádají, nestojí za narušení vzájemných vztahů. V dvougenerační domácnosti je nejdůležitější vzájemná tolerance a schopnost umět ustoupit - a to u všech členů rodiny. Pokud to tak není, není jiná možnost, než se odstěhovat do vlastního. Pokud ovšem mladý pár nemá vzhledem ke své finanční situaci jinou volbu, nezbývá nic jiného, než se obrnit nutnou dávkou tolerance, empatie a také smyslu pro humor.

Bydlení - jak ušetřit?

Jak bydlet zdravě?

Kdy přerůstá láska ve stereotyp?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies