Dušičky – památka zesnulých

Druhý listopadový den je významným svátkem. Památka zesnulých neboli dušičky vychází ze staré keltské tradice, ze které se později vyvinul i známý americký svátek Halloween. Jak se Památka zesnulých neboli dušičky slaví u nás a jak ve světě?

Růže na náhrobním kameni

2. listopad – Památka zesnulých neboli dušičky

Lidé znají tento svátek pod pojmem dušičky. Tak, jak se slaví dnes, jsou údajně známy od roku 998, kdy je zavedl francouzský opat Odillo. Svátek dušiček je však mnohem starší.

Památka zesnulých – historie svátku

Dušičky pochází z keltské tradice, ze svátku Samhain. Samhain se slavil v den keltského nového roku, v den, kdy podle keltské víry prolíná náš svět se světem mrtvých. Dušičky jsou vzpomínkou na zesnulé, kteří ještě nejsou na tuto skutečnost připraveni a prochází fází očišťování. Keltové zapalovali ohně, aby se duše pozůstalých mohla ohřát a strávit s nimi noc. Svíčky, které dnes zapalujeme, jsou pozměněnou formou právě této tradice. Vytvořit si můžete, podle americké tradice, i dekorace z dýní.

Dušičky / Památka zesnulých ve světě

Dušičky se dnes slaví v celém křesťanském světě a přeneseně i v USA, kde je svátek znám jako All Hallow´s Day neboli Halloween. 

Dušičky dnes

2. listopadu lidé navštěvují hřbitovy, aby zavzpomínali na své pozůstalé. Na hroby pokládají věnce a květiny a zapalují svíčky. Den je vzpomínkou na ty, kteří už nejsou mezi námi.

Posmrtná existence

Lidé uctívali své předky odedávna. Při stěhování si dokonce vozili sebou pozůstatky svých předků a komunikovali s nimi. Někteří lidé udávají i dnes, že mohou komunikovat s mrtvými. Často se je pozůstalí snaží prostřednictvím snu varovat před nebezpečím. Pokud se pak předvídaná událost opravdu stane, začne nám hlavou vrtat otázka: opravdu nad námi naší předkové bdí a drží ochrannou ruku? Skeptikové odpoví jasné ne. Ale co vy? Máte zkušenost, díky které s odpovědí váháte?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies