Dukanova versus OMG dieta

Každá žena si myslí, že je potřeba na sobě něco změnit. Jedna je nespokojená s vlasy, jiné se nelíbí její ňadra, ale většina je přesvědčena, že by měla zhubnout, protože trpí obezitou! Všechny tyto předsudky ženy získávají už od narození, jelikož jako vzory jsou jim od dětství předkládány ženy z médií, tedy modelky a herečky. To, co se děje „za oponou“ však bohužel není vidět.

Jablka s omotaným metrem

Touha za dokonalým vzhledem, konkrétně tedy postavou, vede dívky i ženy k držení různých diet a moření se v posilovnách. Naneštěstí sport je většinou po čase odsunut na druhou kolej, přestože dieta je držena nadále. Každý návod na hubnutí je postaven na jiném principu, otázkou ale zůstává, který je ten správný, jenž opravdu zabere. Pojďme se podívat na dvě moderní diety, které se v poslední době staly velmi oblíbenými.

Dukanova dieta

Dieta doktora Dukana je rozdělena do 4 fází, z nichž dvě první představují fázi hubnutí a další dvě udržování stability dosažené hmotnosti. Každá etapa má své povolené a zakázané potraviny. Délka této diety je silně individuální, protože záleží na tom, kolik kil se chceme zbavit. Pokud nám stačí zhubnout 5 kila, zabere dieta 62 dní. Pokud se však rozhodnete pro razantní změnu, například o 15 kg, bude vaše hubnutí trvat 164 - 170 dní. Počet dní, které budete muset přetrpět je totiž přímo úměrný kilům, které chcete odstranit.

Výhody

Výhodou Dukanovy diety je, že je poměrně pomalá, tudíž v rámci možností hubnete zdravě. Zdravý váhový úbytek by totiž týdně neměl překročit 2 kg. V případě rychlého váhového úbytku vystavujete své tělo většinou silnému nedostatku potřebných živin, které si tělo začne brát okamžitě, jakmile začnete zase „normálně“ jíst. Pokud tedy myslíte své rozhodnutí vážně, nespěchejte a hubněte pomalu a přirozeně – zabráníte tak jo-jo efektu.

Nevýhody

Nevýhodou je, že budete muset opravdu striktně muset dodržovat jednak délku jednotlivých fází, jednak povolené a zakázané potraviny. Hřešit je u této diety přísně zakázáno, takže si svůj oblíbený pamlsek opravdu nedopřejete. Máte skutečně tak pevnou vůli? Navíc poslední fáze této diety by vás správně měla doprovázet až do konce života. Na druhou stranu se nejedná o nic těžkého, pouze budete muset jednou týdně dodržovat čistě bílkovinný den z první fáze

OMG dieta

Tato dieta je postavena na principu, který bychom mohli vyjádřit slovy „nežer a cvič“. Přestože český překlad zní jako ideální pravidlo pro hubnutí, dieta OMG je postavena na tom, že první jídlo do sebe dostanete nejdříve v 10 hodin dopoledne, avšak nejlépe až kolem 12 hodiny (oběd). Nezdá se vám to zvláštní, když všichni dietologové, které kolem sebe slýcháváme tvrdí, že nejdůležitějším jídlem dne je právě snídaně, která by měla proběhnout v první půlhodině po probuzení?! V OMG dietě si místo snídaně dopřejete několik minut cvičení, poté strávíte 8 minut pod studenou vodou a tento ranní proces zakončíte vypitím šálku hořké černé kávy.

Výhody

Hlavní výhodou OMG diety je opravdu rychlý úbytek váhy, tudíž pokud se za měsíc musíte vejít do šatů velikosti S, je tato dieta jasná volba. Ranní studená sprcha/koupel vás nejen probudí, ale nabudí také váš krevní oběh a pomůže i v boji s celulitidou. Černá káva je opravdu zdravá, ovšem otázkou je, zda na lačný žaludek nezpůsobí více škody než užitku.

Nevýhody

OMG dieta zakazuje ovoce, protože údajně podporuje chuť k jídlu. Jenže ovoce je plné vitamínů, které našemu organismu jinak nedodáváme, tudíž jeho absence by mohla mít negativní dopad na náš zdravotní stav. Dieta také zakazuje brokolici, jednu z nejzdravějších potravin, jelikož podle autora OMG diety je plna cukrů. První jídlo je posunuto až na oběd, což u některých může vést k hladovění a tudíž následně rychlejšímu jo-jo efektu.

V tomto článku se nesnažíme o to, abychom jednu či druhou dietu pomluvili, pouze jsme chtěli ukázat, že vše má své pro a proti a je pouze na vás, jakou z diet zvolíte.

Máte zkušenosti z nějakou z těchto diet? Podělte se s námi!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies