Dudlíky - pro a proti

Dudlíky neboli tzv. šidítka patří k základní kojenecké výbavě. Jaký dudlík pořídit? Nebo snad dudlík nepořizovat vůbec? Jaké jsou výhody a nevýhody dudlíků? Rozhodně při výběru volte osvědčené značky.
Dětská ruka vedle dudlíku

Dudlíky – pro

  • Dudlík dokáže uklidnit i uspat.

Dudlíky – proti

  • Stále více se dnes maminky brání používání dudlíků, protože si uvědomují jejich nevýhody.
  • Pokud si dítě na dudlík zvykne, stále ho pak vyžaduje.
  • Dítě s dudlíkem si nedává do pusy žádné věci, ale takové „poznávání” věcí je právě pro zdravý vývoj dítěte důležité. Znáte výhody kojení?
  • Plačícímu dítěti se automaticky vnucuje dudlík, což může mít za následek, že maminka přestane hledat skutečné příčiny nespokojenosti dítěte.
  • Dudlíky jsou v podstatě nehygienické.
  • Obecně se vědci a lékaři shodují na tom, že je vhodné od jednoho roku věku dítěte podávání dudlíku striktně omezit.

Dudlíky a zdravotní rizika

  • Stále víc se do popředí dostávají informace a výzkumy, které svědčí o zdravotní škodlivosti dudlíků.
  • Finští badatelé např. vyzkoumali, že dudlík má vliv na vznik zánětu středního ucha.
  • Mezi další zdravotní rizika se uvádí častější výskyt infekce ústní dutiny, respirační a střevní infekce, zubní kazy (pečujte o mléčný chrup dětí!) a porucha skusu. Navíc je zdůrazňováno také to, že dudlík by se měl používat nejdřív měsíc po narození, aby dítě neztratilo motivaci sát z prsu mateřské mléko. Obecně se nedoporučuje, aby dítě sálo dudlík delší čas.
  • Taky by dudlík nemělo dostávat dítě starší než jeden rok.

Dudlíky – typy dudlíků

Materiál

Silikonové dudlíky jsou čiré a tvrdší a vhodné jen do doby, než začnou růst zoubky. Kaučukové (popř. latexové) mají žlutohnědou barvu a jsou měkčí než silikonové (ale pozor – u citlivějších dětí mohou vyvolávat alergickou reakci).

Barva a tvar

Dudlíky mohou být symetricky kulaté, ploché, nebo podlouhlé s kulatým koncem (speciálně na spaní). Na dudlíku mohou být nejrůznější barvy a motivy, a to jak pro chlapečky, tak i pro holčičky. Důležitější je funkčnost dudlíku – dudlík je vytvářen ergonomicky tak, aby se přizpůsobil obličeji dítěte.

Ostatní

U dudlíku sledujeme i to, pro jaký věk dítěte jsou určené. Dudlík může být také doplněn praktickým řetízkem nebo úschovnou krabičkou.

Dudlíky – jak vybírat

Každému dítěti vyhovuje jiný typ dudlíku. Když se neosvědčí jeden, je dobré vyzkoušet jiný. Při výběru byste se měli řídit tím, aby dudlík byl anatomicky tvarovaný. Dudlík by však měl sloužit jen k nezbytnému utišení. Lékaři doporučují dávat dítěti dudlík do šesti měsíců věku. Vybírejte jen renomované značky, jejichž výrobci se řídí přísnými normami.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies