Dovolená v zahraničí - na co si dát pozor?

Doba dovolených je už sice za námi, ale po sezóně, což je teď, bývá v přímořských oblastech ještě hezky a navíc levno... Pro cestovatele přinášíme několik užitečných rad, na co si dát v zahraničí pozor.
Racek sedící na dřevěném sloupu

Dovolená a cestování jedině s pojištěním

Cestovní kanceláře většinou cestovní pojištění už uvádějí v ceně. Pokud však někam jedete na vlastí pěst, rozhodně do pojišťovny zajděte a pojištění si zařiďte, vyplatí se to. Při sebemenším lékařském ošetření si v zahraničí většinou účtují vysoké ceny.

Poznejte svět letecky

Rozhodli jste se na dovolenou vyrazit letecky? Trochu se to sice prodraží, protože pouze letištní a palivové příplatky vyjdou zhruba na čtyři tisíce korun, ale na místo se dostanete během několika hodin. Navíc vás na palubě letadla čeká občerstvení. Většina Čechů si oblíbila cestovat i obrovské dálky na dovolenou autem. Úspornější, ale zato zdlouhavá a úmorná cesta nám však jak se zdá příliš nevadí. Jízdy do Chorvatska jsou stále běžné...

Jak se stravovat v zahraničí?

Jídlo je v přímořských oblastech odlišnější než u nás. Při troše štěstí někde naleznete i českou kuchyni, většinou jste ale odkázáni na to, co vám uvaří. V hotelech si můžete koupit snídani, oběd i večeři, někteří volí stravování formou konzerv přivezených z domu. Na dovolenou si s sebou neberte moc věcí. Kufry nejsou nafukovací a počítejte s tím, že si domů povezete nějaký ten suvenýr. S tím souvisí i to, kolik si vezmete peněz. Přibalte si minimálně dvakrát víc, než kolik by vám stačilo doma.

Cestovní pas – bez něho to nejde

Nejdůležitější věcí, bez které se žádná dovolená nemůže konat, je pas. Ujistěte se, že vám nevypršela platnost, případně si vyřiďte nový. Do zemí EU vás pustí i na občanský průkaz se strojově čitelným kódem. Ne všechny země EU patří do tzv. Shengenského prostoru, na jejich hranicích vám sice postačí občanský průkaz, ovšem procházíte celní kontrolou.

Dovolená a cestování - další zajímavé články

Francie - důležité informace o zemi

Anglie – důležité informace o zemi

Bulharsko - důležité informace o zemi

Tipy pro milovníky hudby, tance a dobrého jídla

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 3.díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 2.díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 1.díl


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies