Dovolená u vody - jižní Čechy

Kam se v létě osvěžit v jižních Čechách? Dominantou této části republiky je největší umělé jezero Lipno, ale nechybí ani vodní nádrže, přehrady a rybníky. Nabízí se pár tipů.
Muž na windsurfingu

Dovolená u vody – přehrada Orlík

Orlická přehrada je v řetězu vltavských přehrad největší, nejvyšší a nejmohutnější. Po koruně hráze vede silnice spojující Milevsko s oblastí Příbramska. Vodu lemují často strmé skály, přehrada je na několika místech zvětšována četnými zátokami. Přehrada poskytuje možnost koupání, rybaření, surfování a plachtění. Největší hloubka jezera je 74 metrů. K cestování po jezeře můžete použít i osobní lodní dopravu, která Vám přiblíží návštěvu atraktivních míst.

Dovolená u vody – Lipno

Údolní nádrž Lipno se rozkládá v chráněné krajinné oblasti Šumavy. Umělé jezero je právem nazýváno jihočeským mořem. Jedná se o největší vodní plochu v České republice. Plocha hladiny Lipenské údolní nádrže v podélné ose měří až 48 kilometrů. V místě největší šířky u Černé v Pošumaví činí vzdálenost obou břehů 10 kilometrů. Lipenská nádrž je poměrně mělká, její průměrná hloubka je 6,5 metrů. Teplota vody se v létě pohybuje kolem 23°C. Břehy jsou plné pláží a míst vhodných ke koupání nebo slunění. Vodní plocha vybízí k mnoha sportovním aktivitám – k windsurfingu, jachtingu, k jízdě na šlapadlech a loďkách. Pro rodiny s dětmi se nabízí tobogány a jiné atrakce.

Dovolená u vody – vodní nádrž Hněvkovice

Hráz přehrady se nachází v blízkosti města Týn nad Vltavou v okrese České Budějovice. Přehrada (kromě toho, že je zdrojem vody pro elektrárnu) je využívána k rekreačním účelům, vodním sportům a sportovnímu rybolovu.

Dovolená u vody – rybník Štilec

Možnost koupání a sportovního rybolovu nabízí rybník Štilec na jihu obce Kamenný újezd. Užší písčitá i travnatá pláž jsou díky pozvolnému vstupu do vody vhodné také pro malé děti.

Dovolená u vody – rybník Mydlák

Několik kilometrů od Hluboké nad Vltavou se nachází rybník Mydlák. Jsou pro něj typické travnaté a písčité pláže, najdete zde i sportovní hřiště a dětské brouzdaliště. Kvalita vody zde bývá velmi dobrá.

Další zajímavé články

Dovolená u vody - jižní Morava
Dovolená u vody - severní Morava
Dovolená u vody - severní Čechy
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies