Dovolená - jak si ji užít?

Už jste si vymezili v práci termín na dovolenou a zajistili dovolenou? Pak si přečtěte, jestli vaše dovolená bude mít vůbec smysl. Jde přece o to, načerpat nové síly a energii do další práce..

Písečná pláž s palmami

Dovolená – jak si ji užít?

Experti stále vysvětlují, proč se nevyplatí krátká dovolená a trávit všechny společné chvilky s partnerem...

Dovolená – odpočinek?

Znáte to, v práci spoustu práce a vy jste si udělali čas na týdenní dovolenou. Sehnali jste si na poslední chvíli zájezd do „oblíbeného letoviska“, nestačíte si ani vydechnout a už si balíte kufry na zpáteční cestu. Navíc během dovolené se probíráte z mrákot nicnedělání, kontrolujete mobil...

Dovolená – dva týdny nestačí

Hodí se rovnou říci, že prodloužený víkend nebo týden dovolené dnes odborníci za hodnotný odpočinek nepovažují. Dovolená – tedy dny, kdy zásadně nepracujeme – by měla trvat nejméně tři týdny. První dva až tři dny týdenní dovolené totiž tráví tělo přivykáním na změnu rytmu. Důležité také je, jak pohodlně se vám spí. Proto odborníci radí nebrat si tři dovolené během celého roku, ale vydržet pracovat déle a pak jet na jednu delší dovolenou. Ve světě je stále rozšířenější trend nepoutat se ke kariéře, umět riskovat, dát výpověď a odjet někam třeba i na půl roku. Na druhou stranu ale několikaměsíční dovolená něco stojí…

 

Dovolená – s partnerem?

Ale ani dlouhá dovolená sama o sobě nemusí být zárukou spokojenosti. Pokud jedete se svým partnerem, s kterým trávíte 24 hodin denně, můžete zjišťovat, že vám na něm vadí i maličkosti. Zvlášť pokud se jeden z partnerů místu, kde strávíte dovolenou, podřídí. Pak třeba skončí při celodenním opalování na pláži, i když slunce moc nemusí… Ani snaha o kompromis nemusí být ideální. Jde o to, jestli s tím, s kým žijete, si také odpočinete. Pokud ne, tak pro vás bude řešením oddělená dovolená.

 

 

Dovolená – hloupnutí na pláži

Někteří odborníci si kladou kacířskou otázku, jestli na dovolenou vůbec jezdit. Dokonce byl proveden i výzkum, při kterém se zjistilo, že turistům po týdenní dovolené klesne IQ o pět bodů, během třítýdenní dokonce o dvacet bodů. Mozek určitý úpadek sleduje už po třech dnech nečinnosti. Proto je zapotřebí jednou denně mozek něčím stimulovat. Pomůže např. plánování túry, hraní karet a stolních her, čtení knih, poznávání cizí kultury. Je důležité, abyste při dlouhé dovolené nepodléhali nudě. O to horší a delší by pak bylo navrácení do pracovního režimu.

 

 

Dovolená – nedovolená

Znít o dost odvážně, ale existují lidé, kteří tvrdí, že jsou spokojeni se svou profesí a každodenními aktivitami a dovolenou nepotřebují. Někteří prý u práce i relaxují. Nezadělávají si ale na pozdější problémy?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies