Dovolená a infekce – očkujte se!

Na dovolené na vás čeká slunce a dobrodružství, ale také nebezpečné infekce všech možných druhů. Pokud si nechcete zkazit dovolenou, nezanedbávejte prevenci a nechejte se očkovat.
Loďky v moři

Malárie

Toto onemocnění je přenášeno komáry. Projevuje se záchvaty horečky, zimnicemi a silným pocením. Příznaky se mohou objevit už na druhý den od štípnutí infikovaným komárem, ale někdy i za rok. Riziko nákazy se dá zmírnit užíváním tzv. antimalarik. Zaplatíte za ně zhruba 1 000 Kč.

Malárie a země výskytu

Latinská Amerika, země střední Afriky a jižní a jihovýchodní Asie

Žlutá zimnice

je také přenášena komárem. Mezi příznaky patří vysoké horečky, bolesti hlavy a zad, nevolnost, zvracení až krvácení, zežloutnutí kůže. Za očkování zaplatíte kolem 500 Kč. Látka začne působit deset dní po aplikaci a chrání po dobu deseti let. Pokud se chystáte vyjet do zemí Afriky nebo Jižní Ameriky, musíte se nechat očkovat povinně.

Žlutá zimnice a země výskytu

střední a jižní Afrika, Latinská Amerika

Hepatitida A

se přenáší potravou nebo špinavýma rukama. Mezi příznaky patří nechutenství, únava, zvracení, zežloutnutí kůže. Jedna dávka vakcíny stojí kolem 1 200 Kč a chrání dotyčného rok a půl. Pokud se po půl roce necháte očkovat znovu, jste chránění na dobu deseti až dvaceti let. Účinek nastupuje do tří týdnů od aplikace.

Hepatitida A a země výskytu

všechny země, nejvíce však v Africe, Latinské Americe a v zemích jižní Asie

Meningokok (meningokoková meningitida)

Tato infekce způsobuje zánět mozkových blan a šíří se hlavně ve velkých kolektivech. Nákaza postihuje hlavně malé děti a mládež. Zdrojem nákazy je vždy člověk, jeho hleny či sliny. Hlavními příznaky jsou hořečnaté stavy, schvácenost, spavost, bolesti svalů, kloubů, hlavy. Vakcína stojí do 850 Kč a chrání po dobu tří let. Účinkuje po dvou týdnech od apikace.

Meningokok a země výskytu

všechny země, nejvíce však v rovníkové Africe, Latinské Americe a v zemích jižní Asie

Břišní tyfus

Se přenáší nedodržováním hygieny. Šíří se v zemích se špatnými hygienickými návyky. Projevuje se horečkou, vyrážkou, bolestmi břicha, zácpou nebo průjmem, v dalším stadiu pak ještě horší zácpou nebo průjmem zelené barvy. Zdrojem nákazy je člověk, přenáší se kontaminovanou vodou a potravinami. Jedna dávka vakcíny stojí kolem 500 Kč a účinkuje po dobu tří let.

Břišní tyfus a země výskytu

země jihovýchodní Asie, Indie, Pákistán, Afrika, Latinská Amerika

Cholera

se přenáší vodou a některými druhy jídla. Projevuje se svalovou křečí, zvracením a masivními průjmy, které mohou vést až k selhání oběhového systému. Za dvě dávky očkování zaplatíte přibližně 1 700 Kč. Ochrání vás na půl roku.

Cholera a země výskytu

Indie, jihovýchodní Asie, Afrika, jižní Amerika, Střední Východ

Prevence proti infekcím

Nejúčinnější prevencí je očkování. Informujte svého lékaře o zemi, kterou hodláte navštívit. Doporučí vám vhodnou vakcínu a poradí, které léky by měla obsahovat vaše lékárnička. Kromě léků (proti horečce, bolesti, průjmu, alergii, plísním) a antibiotik nezapomínejte na náplasti, obvazy, dezinfekci a teploměr.

Co dělat při prvních příznacích infekce?

Sledujte průběh a charakter vašeho onemocnění. Pomohou totiž lékaři stanovit diagnózu. Neprodleně navštivte lékaře. Pozorujte svůj zdravotní stav i po návratu z ciziny. Některé nemoci se mohou projevit třeba i rok po opuštění země.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies