Dospívání a dospělost

Dospívání znamená konec dětství. Dívkám a chlapcům se mění tělo i osobnost a začínají pohlavně dozrávat. Toto období neprožívá jen “skoro“ dospělý, ale celá jeho rodina a blízké okolí.

Dva chlapci s rukou přes rameno

Dospívání začíná u dívek mezi 11. a 13. rokem a u chlapců mezi 13. a 15. rokem. Člověk začíná rychleji růst než v minulých letech, mění se po fyzické i psychické stránce. Nastává období puberty, kdy se dívky stávají ženami a chlapci muži.

Psychické změny

V období dospívání si člověk začne uvědomovat svou osobnost. Napodobuje myšlenky, které jsou charakteristické pro jeho generaci. Bouří se proti autoritě, obzvlášť té rodičovské. Člověk začíná poznávat přátelství, lásku, ale bohužel i násilí. Neustále pozoruje změny na svém těle.

Puberta u dívek

Na spodní části břicha se vyskytuje stydké ochlupení a začínají růst prsa. Dívkám rostou vaječníky a mezi 12. až 15. rokem se dostaví první menstruace. To znamená, že dívka může mít dítě. Současně se roztahuje děložní sliznice, která se naplňuje krví, děloha je připravena k přijetí oplodněného vajíčka. Během puberty se dívkám tvaruje a zaobluje postava, mění obličej a přibývají na váze.

Puberta u chlapců

Během puberty se u chlapců zvětšují pohlavní žlázy, v nichž se tvoří spermie. Na dolní části břicha se tvoří ochlupení a prodlužuje se penis. Začíná se objevovat noční výron semene. Pokožka na obličeji není už tak hladká, pomalu rostou vousy a tvoří se akné. Chlapcům přeskakuje a hrubne hlas (tzv. mutují).

Dospělost

Člověk dospívá mezi 18. až 20. rokem života. Přestává růst a je fyzicky i psychicky zralý. Pro člověka znamená dospělost samostatně myslet a dělat důležitá životní rozhodnutí zcela sám.

Další články

Znásilnění - jak si poradit?

Sex podle žen

Ženský orgasmus a jak ho žena prožívá

Erotogenní zóny

Nevěra

Seznámení - jak najít toho pravého - tu pravou

Penis a jeho velikost

Sex v těhotenství

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies