Domov a úrazy dětí

Malé děti jsou neustále zvídavé a touží se orientovat v prostoru. Domov je pro ně oázou klidu, zároveň však pro ně představuje řadu nástrah. Možným úrazům se dá ale zabránit.
Dítě držící knihu

Domov a úrazy dětí

Domov je místo práce, odpočinku, klidu. Doma trávíme spoustu času a možná si to ani neuvědomujeme, ale na malé děti může číhat v těchto místech řada nástrah. Paradoxně řada dětských úrazů vzniká právě v „bezpečí“ domácího prostředí.

Domov a úrazy dětí – pokroky batolete

S možnými nástrahami musíme počítat předem. Nemůžeme se spoléhat na to, že dítě ještě někde nedosáhne, nebo že něco nedokáže. Každým dnem se dítě stává zvídavější a má touhu prozkoumat vše, co se ocitá v jeho blízkosti. Nejlepší pro nás je, když se podíváme ze zorného úhlu jeho pohledu a projdeme si byt znova po čtyřech. Mnoho věcí nám může totiž uniknout.

Domov a úrazy dětí – na co dávat pozor

Rizikové momenty v útulném bytě číhají téměř na každém rohu. Na co je dát třeba pozor?

Elektrické zásuvky

Všechny zásuvky v dosahu dítěte by se měly opatřit speciálními kryty.

Ochranné zarážky

Nebezpečné úrazy mohou vzniknout otevřením oken, dveří, šuplíků, skříněk. Zarážky slouží proti nechtěnému otevření. Zvlášť nebezpečné je nechávat otevřená okna a balkónové dveře.

Bezpečnostní ohrádky

Bezpečnostní ohrádky zahrazují vstup do prostoru, kde nechceme, aby se dítě dostalo. Jsou to např. schodiště, ale také topná tělesa – radiátory, kamna.

Elektrické spotřebiče

Z dosahu odstraňte všechny šňůry od elektrospotřebičů – fénů, konvic, žehliček.. Někdy mohou být strženy i stojací lampy apod.

Ubrusy

Dlouhé visící textilie vyloženě svádí ke stržení – jsou to zejména ubrusy, ale i závěsy a záclony. Pořiďte si upínací spony, nebo se jich vzdejte úplně.

Předměty, které jsou nebezpečné (a mohou spadnout)

Malé předměty, které by dítě lákaly k uchopení, musí být uschovány na bezpečném místě. Jedná se o nejrůznější svícny, knihy, zrcadla. Pozor rovněž na ostré předměty a horká jídla v kuchyni.

Malé předměty

Dítě zkoumá okolí všemi smysly, předmět většinou nejen uchopí, ale i strčí do pusy a ochutná. Zvlášť nebezpečné jsou drobné předměty (korálky, špendlíky, drobné hračky), které dítě může spolknout nebo vdechnout. Kromě drobných věcí je třeba dávat pozor na igelitové sáčky, alobaly, které dítě může roztrhat a sníst.

Pokojové květiny

Hlína v květináčích, listy rostlin – to vše může lákat k prozkoumání a ochutnání. Květináče opatřete kryty a jedovaté květiny odstraňte docela.

Domov a úrazy dětí – co dělat v krizi?

  • Dítě bychom měli mít neustále na očích.
  • Máte-li však podezření, že dítě v nestřeženém okamžiku něco spolklo, raději kontaktujte ihned lékaře.
  • Nebezpečné jsou ostré a špičaté předměty.
  • Pokud máte podezření na pozření rostliny nebo chemikálie (např. čisticího prostředku) – volejte odborného lékaře a postupujte podle jeho instrukcí (nejspíš vyplachování úst vodou atd.).
  • Neváhejte se obrátit na Rychlou záchrannou službu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies