Domácí pedikúra od A do Z

Trápí vás popraskané paty, mozoly či plíseň pod nehty? Stydíte se zajít si na pedikúru? Žádnou paniku! Ulevit svým nohám můžete i doma. S našimi radami to hravě zvládnete.

Ruce držící nohu

Jak na stříhání nehtů?

Nehty na nohách zastřihujte jednou za 3 až 4 týdny dobrými kleštičkami na nehty nebo malými nůžkami. Důležité je stříhat je rovně, aby po stranách nezarůstaly do kůže.Tvar nehtů dokončete pilníkem (ostré hrany opatrně obruste a jemně zaoblete). Při pilování postupujte vždy jedním směrem.

Nejčastější nešvary bránící krásným nohám

Mezi nejčastější nešvary nohou patří bradavice, kuří oka, ztvrdlé paty, plísně pod nehty, zarůstání nehtů a nebo suchá pokožka. Jak na ně? To se dozvíte níže v textu.

Bradavice, kuří oka

Bradavice a kuří oka se nejvíce množí v bazénech, saunách a sprchách posiloven, proto se vyzbrojte žabkami. Dbejte také na pohodlnou obuv. Při jejich léčbě je účinným pomocníkem česnek. Stroužky česneku vložte do zavařovací sklenice, zalijte octem a nechte 7 dní odležet. Poté pravidelně klaďte česnek na postižené místo, obvažte, aby česnek nespadl a nechte působit alespoň 24 hodin. Opakujte tak dlouho, dokud daný nešvar nezmizí.

Dejte sbohem ztvrdlým patám

Ztvrdlé kůže na patách se nejlépe zbavíte, pokud si dopřejete teplou lázeň s rozpuštěnou solí nebo s několika kapkami oleje. Bříšky palců na rukou pak promasírujte chodidla. Pomůžete tím tělu odstranit únavu. Po patnácti až dvaceti minutách nohy jemně osušte a ztvrdlou kůži pomalu a s citem odstraňte speciální škrabkou (při příliš velké síle byste si mohla přivodit bolestivé praskliny).

Plísně pod nehty a zarůstání nehtů pod kůži

Přestože jsou dlouhé nehty na prstech u nohou módním trendem, trpíte-li plísněmi, kleštičkami nehty raději zkraťte. Na zkracování nepoužívejte nůžky a cvakejte nehty zásadně dorovna. Zabráníte tak i bolestivému zarůstáním nehtů pod kůži.

Péče o unavené nohy

Osvěžující krémy a gely určené pro nohy dodají vašim nohám potřebnou svěžest a zregenerují kůži. Krémy s obsahem mentolu dodají unaveným nohám energii a uvolní je.

Suchá pokožka na nohou

Pokud máte na chodidlech suchou pokožku, namažte si je na noc silnou vrstvou mastného krému a natáhněte si ponožky, které sundejte až ráno. V teple pokožka přijímá krém snadněji.

Zapáchající nohy nemusí být problémem

Pokud máte problém se zapáchajícíma nohama, střídejte často boty a obuv ze syntetického materiálu pokud možno nenoste. V takových se totiž nohy potí nejvíce. Případnou vlhkost odsajete pudrem či sprejem k tomu určeným.

Tipy pro krásné nehty na nohou

  • Nalakované nehty působí pěstěně, zarovnají povrch nehtu.
  • Před každým lakováním nehty zjemněte lešticím pilníkem, aby lak déle vydržel.
  • Pro lepší lakování můžete použít pomůcku k oddělení prstů od sebe.
  • Průhledný lak na nehty je univerzální a dodá nehtům přirozený lesk. Je také vhodným základem pod barevné laky.
  • Barevný lak nanášejte vždy od středu směrem ke kraji nehtu.

Jak na francouzskou pedikúru?

U francouzské pedikúry naneste nejprve růžový podkladový lak a nechte ho zaschnout. Bílým lakem poté pečlivě nalakujte konečky nehtů (posloužit vám může šablona). Po zaschnutí naneste poslední vrstvu růžového nebo krémového laku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies