Dna - akutní zánět kloubu

Dna (odborně arthritis urica) je onemocnění, které je provázeno vysokým množstvím kyseliny močové v organismu. Diagnóza dny je potvrzena laboratorně a zachycením rtg změn na kloubu.
Rentgen kloubu

Co je to dna

Dna se projevuje jako akutní zánět kloubu, který se několikrát opakuje nebo přechází do chronického stadia. U části nemocných dochází k onemocnění ledvin a často se vyskytuje také společně s cukrovkou a obezitou a postihuje nejčastěji muže.

Příčiny dny

Primární příčiny

  • nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami
  • genetické faktory
  • nezdravá životospráva

Sekundární příčiny

  • některá onemocnění jako je např. leukémie a renální selhání
  • některé léky - největší význam mají diuretika

Projevy dny - kloubního onemocnění

Dna se projevuje akutním zánětem kloubu, do kterého se ukládá velké množství krystalů kyseliny močové. Nejvíce je postižen palec na noze a koleno. Dna ovšem může napadnout i jiné klouby. Postižený kloub silně bolí, je zarudlý, oteklý a extrémně citlivý. Nemocný může trpět i zvýšenou teplotou, která je vyvolána akutním zánětem.

  • Akutní záchvat dny nastupuje rychle a obvykle ráno. V prvních dnech nemocného sužuje silná bolest, která postupně mizí a onemocnění vstupuje do své chronické fáze.
  • Chronická dna se vyznačuje tvorbou tuhých nebolestivých podkožních uzlů různých velikostí. Nejčastěji se vyskytují v okolí kloubu a chrupavek. Komplikací dny je postižení ledvin. Nejdříve se tvoří písek a kameny a v poslední fázi dochází až k ledvinnému selhání.

Léčba akutního záchvatu dny

Akutní záchvat dny léčíme klidem na lůžku, dietou, podáváním dostatečného množství tekutin a léků. Léky ordinuje lékař (používají se nesteroidní antirevmatika, analgetika a colchicin). Nemocný by měl také upravit svoji váhu. Přírodní léčba má své pevné místo při léčbě dny. Je doporučeno kombinovat přírodní a klasické postupy dohromady.

Prevence dny

Prevencí dny je dieta, která musí být striktně dodržena. Musíte se vyvarovat potravin, které obsahují velké množství purinů (vnitřnosti, maso a masové vývary, zvěřina, luštěniny i kakao) a měli byste výrazně omezit alkohol.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies