Divizna velkokvětá - Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) se nepoužívá jen proti kašli či bronchitidě , ale také v kosmetice. Diviznu velkokvětou si oblíbili už kdysi starší Římanky, které ji používali k barvení svých vlasů.

Rostlina zvaná Divizna malokvětá

Divizna velkokvětá - Verbascum densiflorum

Na našem území roste hned několik druhů divizen, ovšem pouze dvě – divizna velkokvětá a divizna sápovitá – jsou léčivé. Obě jsou si velice podobné , mají pouze odlišné tvary listů. Divizna se nepoužívá jen proti kašli či bronchitidě, ale i v kosmetice. Již od antiky si lidé diviznovými listy potíraly tváře, čímž se vytvořil „přirozený ruměnec“, žlutou barvou květů se barvily vlasy, což měly v oblibě zvláště starší Římanky.

Lidové názvy divizny velkokvěté

Divizně se také říká děvizna, svíce královská, Petrova hůl, císařská svíce, děvozel, pochodňová květina.

Účinné látky divizny velkokvěté

Polysacharidy (kys. uronová, galaktóza a arabinóza, tvoří sliz, flavonoidy, saponiny, iridoidy (aucubin, catalpol), glykosidy lignanů.

Sběr a sušení divizny velkokvěté

Nasbírané květy divizny se snažíme usušit co nejrychleji, nejlépe během jednoho dne v období června až srpna. Proto je nikdy nesbíráme před deštěm. Nejlépe je usušíme za horkého dne na přímém slunci. Výhodné je rozprostřít květ na černý papír nebo tmavý plech, který sluneční paprsky přitahuje, a tím celý proces sušení ještě urychluje. Uměle sušíme při teplotě do 60 °C. Správně usušený květ si musí zachovat původní zlatožlutou barvu a při mnutí musí chrastit.

Použití divizny velkokvěté

Některé z účinných látek divizny tvoří ochranný povlak na sliznici horních dýchacích cest a tím usnadňují odkašlávání. Divizna působí též protizánětlivě a uvolňuje křeče. Protože však obsahuje saponiny, mohla by při velkém předávkování nebo při dlouhodobém užívání poškodit červené krvinky.

Diviznový čaj proti nachlazení

Smícháme po 1 rovné čajové lžičce divizny, černého bezu a lípy, vše zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme 10 minut luhovat. Pijeme při potížích šálek několikrát denně buď neslazený nebo s medem. Místo černého bezu a lípy můžeme přidat sléz. Čaj z divizny se musí pečlivě cedit, protože květy obsahují jemné chloupky, které nepříjemně dráždí sliznici úst a hrtanu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies