Dítě v manželské posteli ano nebo ne?

Nemůžete říct absolutní „NE“. Dítě v manželské posteli být může, ale jen za přesně daných podmínek a souhlasu obou rodičů. Pak je třeba hlídat správnou chvíli, kdy dítě bude spát už jen ve své posteli.

Nohy lezoucí z pod peřiny

Kojenci mají propustku

V prvních měsících po porodu to bude možná výhodnější i pro maminku, zvlášť pokud má miminko v noci často hlad. Staroslivé maminky, tedy hlavně prvorodičky budou určitě klidnější, když budou mít miminko u sebe. V noci se tolik nenaběhají kvůli kontrole dítěte. I některé vědecké výzkumy schvalují přestěhování kojence do manželské postele. Kojenec se v blízkosti obou rodičů cítí bezpečně. Naopak odloučené děti mají vysokou hladinu stresových hormonů, dítě pak spotřebuje mnohem více energie, kterou by mohlo v bezpečí věnovat svému vývoji.

V případě, že oba partenři souhlasí a miminko v manželské posteli bude nocovat, zapomeňte na prášky na spaní a alkohol i v minimálním množství! V posteli by neměly být ani hračky, středně tvrdá, jednolitá kvalitní matrace by měla být samozřejmostí.

Stěhování do vlastní postele

Od šesti měsíců by si dítě mělo zvykat na svou vlastní postýlku a v tomto věku to půjde bez větších komplikací. Chce to nenápadný přesun. Prvně přistavte postýlku k vaší posteli a postupně ji posouvejte, až bude ve svém pokoji. Čím je dítě starší, tím bude přesun horší a pokud tu správnou dobu prošvihnete, máte se na co těšit.

Ve dvou letech je pozdě

Dítě s vámi spí ještě ve dvou letech? No tak teď už to tak jednoduché nebude, připravte se na opravdový boj, který vyhrajete jen s velkou trpělivostí. Dítě se ve dvou letech svého místa ve vaší posteli jen tak lehce nevzdá. Připravte se na slzy, usedavý pláč, křík, vztekání, prosby, sliby, to vše v kombinaci s touhou pomazlit se. Starší dítě bude umět použít daleko větší arzenál zbraní.

Komplikace v psychickém vývoji

Spaní s rodiči může u starších dětí vést k problémům v psychickém vývoji dítěte, i hledání jeho místa v rodině a kolektivu bude obtížnější. Dítě školního věku, které spí v posteli s maminkou a tatínkem se velice snadno může stát terčem posměchu ostatních dětí. Pak nebude chtít chodit do školy a s tím přijde další řada problémů. Stanovte dítěti jasná pravidla, která pak s láskou a důsledností vyžadujte. Dítě, které může dělat vše, co se mu zachce a všichni dělají, tak jak říká, není šťasné a hlavně si s sebou do budoucna nese samé špatné vyhlídky.

Nedoplatí na to jen dítě, ale i váš partnerský vztah, který takového postelového narušitele nemusí vydržet. Upřednostňování dítěte před partnerem vede akorát k partnerským neshodám. Ženy by měly mít na paměti, že základem fungující rodiny je vztah mezi matkou a otcem a ne mezi matkou a dítětem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies