Dítě - kdy na nočník?

Na dítě, které se poměrně brzy naučí chodit na nočník, jsou rodiče patřičně pyšní. Kdy je však nejpříhodnější čas na to, aby se dítě oprostilo od plenek? Pokud se batoleti nedaří chodit na nočník, mohou některé maminky získat dojem, že není vše v pořádku.
Dítě hledící do země

Dítě – kdy na nočník? – 12 měsíců

V roce, kdy kojenec vstupuje do období batolecího, nemůže miminko ovládat močení ani stolici, měchýř se vyprazdňuje mimovolně a nelze jej ovládat. Většina batolat se v tomto věku s nočníkem jen seznamuje. Jestliže se podaří něco zachytit, neměly by maminky šetřit chválou. Mimochodem, slyšeli jste o poporodní depresi? Počet močení je v tomto věku ještě dosti vysoký, ale schopnost zadržet moč je nulová.

Dítě – kdy na nočník? – 15 měsíců

Po 15 měsících se zlepšuje schopnost udržet moč. Koncem 2. roku navíc poklesne frekvence močení, což je pro úspěšnost vysazování na nočník určující. Nic však nelze zobecnit, protože každé dítě je individuální. V tomto období již některé děti mohou oznámit, že se jim chce čurat, začínají si uvědomovat příslušný pocit a nucení na močení. Trápí vás a vaše dítě noční pomočování? Více se dozvíte zde... Zejména po jídle je vhodné dítě vysazovat na nočník.

Dítě – kdy na nočník? – 18 měsíců

Stále je třeba mít na paměti, že batole má malou schopnost zadržovat moč. V tomto období však můžeme dosáhnout výraznějších úspěchů, i když není neobvyklé, když se to ještě nedaří. Batole v tomto období už většinou dokáže samo upozornit na potřebu čurání. To platí samozřejmě přes den, noční pomočování je v tomto věku normální.

Dítě – kdy na nočník? – 21 měsíců

Od 21 měsíců se podstatně sníží frekvence močení přes den, přesto se však dítě ještě někdy počurá, protože má např. „jiné zájmy”. Snadné a rychlé usazení na nočník usnadní i správné oblečení. Dítě si také rádo vyslechne obdiv, že se mu daří chodit na nočník.

Mělo by vaše dítě již umět sedět? Čím je to podmíněno se dozvíte zde

Dítě – kdy na nočník? – jak na to

  • S ovládáním stolice je situace ještě o něco složitější.
  • Dítě od 15 měsíců zkoušejte po jídle na krátkou dobu vysadit na nočník.
  • Zkuste vypozorovat, kdy a jak často dítě chodí na nočník.
  • Dítě by se mělo na nočníku cítit dobře – nemělo by mu být zima, mělo by mít po ruce oblíbenou hračku a cítit vaši přítomnost.
  • Mějte také na mysli, že pokud nutíte dítě sedět na nočníku proti jeho vůli nebo příliš dlouho, vypěstujete nejčastěji zácpu.
  • Neporovnávejte – každé dítě potřebuje jiný čas k tomu, aby se samo naučilo chodit na nočník.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies