Dítě – ano, či ne?

Snad každý, kdo dosáhne určitého věku, si výše zmíněnou otázku položí. Odpovědět na ni není snadné. Jedná se totiž o jedno z nejzásadnějších rozhodnutí, které v životě uděláme. A hlavně – nejde vzít zpátky.
Dítě hrající si s kyblíčky a konvičkou

Dítě - proč vlastně?

Snad každý někdy v životě zatoužil po dítěti. Důvody mohou být jakékoli: pomineme ty, kteří předem kalkulují s pomocí státu a dětskými přídavky a dítě si pořizují jako zdroj příjmů. Ale i tak zbývá spousta motivů, proč chceme dítě. Už po miliony let v sobě máme zakódováno genetické předávání genů. Máme pocit, že dítětem náš život pokračuje dál. Někteří prostřednictvím dítěte hledají naplnění a smysl svého života. Jiní chtějí milovat a být milováni – a dítě jim tuto bezvýhradnou lásku poskytne.

 

Někdy může být motivem zvědavost – co vlastně obnáší být rodičem? Některé páry mají pocit, že mít dítě se jaksi „sluší“- mají dům, auto, finančně jsou dobře zajištěni a okolí na ně dotírá otázkami na vlastního potomka. Někteří podlehnou a dítě si pořídí, i když by možná raději ještě počkali. Čeho je nutné se zcela vyvarovat, to je pořídit si dítě jako pojistku vztahu. Častěji takto přemýšlejí ženy, které doufají, že dítě zachrání rozpadající se vztah. Nezachrání. Jen má daleko větší šanci vyrůstat v neharmonickém prostředí a zažít rozchod svých rodičů.

Láska, manželství a děti - všechno je jinak

Jedno je jisté – pokud se rozhodneme kladně, náš život se od základů změní. Odborníci vám řeknou, že dítě v žádném případě není „tmelem“ vztahu, naopak, velká část hádek a rozporů se v rodině točí právě okolo rozdílných pohledů na výchovu. Navíc pokud se postupem času ukáže dítě jako problematické /např. hyperaktivní/, může to být trvalým zdrojem rozporů v rodině.

 

Dítě může také znamenat šok pro rodiče v tom smyslu, že dosud byli zvyklí věnovat se sami sobě a mít svůj vlastní program. S romantickými večeřemi při svíčkách a večerním sváděním v sexy prádle je konec. Sexuální život je – alespoň pokud jsou děti velmi malé – odsunut na vedlejší kolej. Prostě nezbývá čas ani energie, nemluvě o tom, že priority se přesunou směrem k dítěti.

Správné načasování je důležité

Dítě určitě chceme, na tom se shodne většina z nás. Otázka zní, kdy. Kdy je vlastně ta správná doba, přivést na svět dítě? Pořád máme pocit, že času je dost. Ale zvlášť pro ženy je tato situace ošidná – když se na konci třicítky konečně rozmyslí, může se stát, že chybí jedna podstatná věc – otec.

 

Potenciální rodiče mají často pocit, že prvotní je finanční zajištění. Tak se čeká, až bude dům, bazén, auto, tučné konto v bance… Je pravda, že dítě představuje zásah do rodinného rozpočtu. Ale přiznejme si, že mnozí rodiče v tomto směru přehánějí a kupují i to, co dítě nepotřebuje a mnohdy ani neocení.

Dítě – pouze vlastní? Adopce versus pěstounská péče

Chceme-li se opravdu stát rodičem a netrváme na „hlasu krve“, je tu možnost adopce nebo pěstounské péče. Tato šance se nabízí i neprovdaným ženám, ale je třeba počítat s tím, že upřednostňovány budou manželské páry. A pokud dítě prostě „nestihneme“, není to důvod k panice. Dítě samo o sobě nám štěstí nezaručí a nezajistí ani stabilitu vztahu. Naplněný život se dá prožít i bez dětí nebo svou touhu po dětech můžeme realizovat buď adopcí, nebo prací s dětmi.

Další zajímavé články na téma Rodina a děti:

Cestování s dětmi
Práce a rodina – jak to skloubit dohromady
Sourozenecké pořadí a vlivy na děti
Svobodné matky a jejich práva
Adopce na dálku
Test otcovství
Chůva v akci
Dvojčata

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies