Dítě a pes

Uvažujete, že svému dítěti koupíte zvířátko, ale bojíte se, aby se o něj dokázalo postarat? Malé děti vnímají psy jako živé hračky a nechápou, že potřebují nějakou péči. Zodpovědný vztah ke zvířeti jsou si schopny vypěstovat až kolem svého 10 - 15 roku.

Děti hladící psa

Pokud se opravdu pro koupi pejska rozhodnete, buďte pro své dítě ve výchově domácího mazlíčka vzorem. Bude od vás odkoukávat nejen to dobré, ale i to špatné. Pokud se dítě ke zvířeti bude chovat špatně, zvíře si to zapamatuje a dříve nebo později mu to oplatí. Budete proto muset neustále sledovat chování dítěte i zvířete. Nikdy nenechávejte malé dítě se zvířetem samotné! Pokud máte nějaké pochybnosti, koupi zvířete raději odložte. Počkejte, až bude dítě starší a zodpovědnější. Dítěti musíte především vysvětlit, že zvíře není hračka, se kterou si pohrají a poté ji odloží.

Kdy pořídit dítěti domácího mazlíčka?

Podle odborníků je pes vynikajícím partnerem pro dítě mladšího školního věku (6 – 10 let). Ještě ale není schopno se plně o zvíře postarat a potřebuje pomoc rodičů. Kolem devíti let se v něm rozvíjí pocit zodpovědnosti. Dítě se dokáže plně o zvíře postarat kolem 10 - 15 roku svého věku, kdy se může podílet i na jeho výcviku.

Pes, nejlepší přítel dítěte

Dítě staršího školního věku (10 - 15 let) se stává vychovatelem zvířete a rozvíjí se také jeho pohybové schopnosti, neboť je nucen více se hýbat. Dítě se díky výchově psa učí toleranci, trpělivosti, zodpovědnosti. Pes je pro dítě důvěrníkem, dobrým kamarádem a tvorem, se kterým se může kdykoliv pomazlit. Mnozí jedináčci dokonce vnímají svého domácího mazlíčka jako svého sourozence.

Dítě a pes – jak přežít v jedné domácnosti

Pokud chcete, aby soužití vaší rodiny se psem fungovalo, je třeba dodržovat několik pravidel.

  • Děti do 13 let by neměly psovi dávat povely.
  • Děti by si se psi měly hrát jen za dozoru dospělého.
  • Dítě nikdy nesmí rušit psa, když žere nebo kouše nějakou svou hračku.
  • Nekrmte psa u stolu.
  • Dítě by mělo začít dávat psovi žrádlo až kolem svých 10 let. Posílí se tak dominance dítěte nad psem.
  • Umožněte psovi co možná nejčastější pobyt venku. Třikrát denně je minimum.
  • Naučte dítě, aby nezvedalo svého psa, když se blíží větší pes.
  • Pes potřebuje ke své vyrovnanosti přítomnost lidí. Nenechávejte ho proto od rána do večera zavřeného v bytě nebo o samotě venku přivázaného u boudy. Přítomnost lidí by ale neměla být ani přehnaná. Pes potřebuje svůj klidný koutek, kam se může v případě potřeby uvelebit.
  • Vychovávat psa může dítě od svých 12 let. Cvičení by mělo být zábavou, ne mučením.
  • Cvičit psa začněte co nejdříve. Psi se jako problémoví nerodí, problémové z nich dělá špatné zacházení nebo špatná výchova. Řádný výcvik je důležitý i pro jeho bezpečí.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies