Digitální vysílání - informace

Pozemní digitální vysílání je nový systém přenosu televizního signálu, který brzy nahradí stávající televizní vysílání. Pozemní vysílání znamená, že je vysíláno z pevných vysílačů a přijímáno standartními anténami. Nejde o vysílání satelitní ani kabelové.
Muž sedící před televizí

Digitální vysílání a jeho výhody

Velkou výhodou je především lepší příjem signálu i v zapadlých a odlehlých regionech. Dále toto vysílání poskytuje kvalitnější obraz a zvuk, jedná se o velmi čistý přenos i v místech, kde jsou podmínky příjmu zhoršené. Budou fungovat nové stanice a nové interaktivní služby. Zajímavá je také možnost mobilního příjmu – např. v dopravních prostředcích a podobně. Vysílání se také stává mnohem ekonomičtějším díky podstatně nižšímu výkonu.

Co potřebuji pro příjem digitálního vysílání

SET-TOP BOX

Jedná se o zařízení, které po připojení ke klasické analogové televizi umožňuje přijímat kvalitní digitální televizní signál. Přístroj, podobný DVD přehrávači může být kombinovaný s CD nebo DVD přehrávačem, může mít i další funkce. Digitální přijímač - "set-top box" lze dokoupit ke každému televizoru. Připojí se mezi anténu a televizor a působí jako filtr, který rozkóduje zkomprimovaná digitální data, protože výhodou digitálního přenosu signálu je fakt, že do jedné frekvence se místo jednoho programu vejde až pět televizních kanálů a další obsah. Set Top Box je "krabička", která umožní příjem digitálního signálu do vašeho stávajícího televizoru. Pracuje na podobném principu jako např. přijímače satelitního vysílání. V ideálním případě by se pro příjem pozemní digitální televize hodil přímo digitální televizor. Ty však zatím nejsou na našem trhu téměř k dostání a cenová relace není příznivá. Lepší je tedy pořídit si set-top box.

SET-TOP BOX- jak si vybrat

V současné době je na trhu nespočet druhů set-top boxů s různými funkcemi. Od těch nejzákladnějších, které umožňují příjem programů v jednom digitálním kanálu až po složité set-top boxy s možností příjmu placených kanálů, nahrávání na pevný disk možnosti on-line služeb – sázení, elektronické bankovnictví. Set-top boxy se dělí na


standardní – nabízí jednoduchý příjem televize a další základní funkce jako elektronický programový průvodce, příjem rozhlasu a teletextu


set-top boxy označované zkratkou CI
- umožňují vkládat karty pro placené, a tedy pro volný příjem nepřístupné televizní programy a další služby

přístroje s označením PVR
složitější set-top box umí nahrát program na pevný disk a později ho přehrát v naprosto stejné kvalitě (ta se dalším přehráváním nesnižuje)

Cena SET-TOP BOXU

Ceny standardních přístrojů set-top box začínají už na necelých dvou tisících korunách a s rozvojem digitálního vysílání budou ještě klesat. Čím je set-top box složitější, tím samosebou razantně stoupá i cena. Digitální vysílání v základní formě však není žádnou záležitostí pro horní vrstvu.

Platí se digitální přijímání?

Za příjem digitálního pozemního vysílání se neplatí žádné poplatky. Není potřeba ani měsíční, ani aktivační poplatek. Všechny programy jsou volné. Až bude toto vysílání rozšířené, je možné , že se bude platit několik prémiových kanálů.

Není digitální vysílání zbytečná investice?

Toto vysílání se bude dále rozvíjet. Přibudou další kanály, vysílání se rozšíří po celé České Republice. Měli byste také přihlédnout k tomu, že postupem času bude analogové vysílání vypnuto a bude se používat pouze digitální. Je to sice otázkou delší doby, ale vývoj jde stále dopředu. Jako dnes už Trabanty skoro vymizely ze silnic, analogové vysílání vystřídá jeho silnější a krásnější digitální bratr.

Digitální přijímač a finance

Pokud před vypínáním analogového systému nebudete mít dostatek prostředků pro koupi digitálního přijímače, měly by být k dispozici státem dotované. Také by měly být zavedeny příspěvky pro sociálně slabé a zdravotně postižené.

DVB – T (Digital Video Brodcasting – Terrestrial)

Pozemní, neboli "terestrická" varianta vysílání, která využívá šíření signálu volným prostorem těsně nad zemí (nikoli přes satelit na oběžné dráze) ze sítě pozemních vysílačů, s příjmem přes běžnou televizní anténu (integrovanou či externí) a se zobrazením na běžném TV přijímači. Není to však jediný způsob terestrického vysílání. Je používán převážně v Evropě, zatímco v Japonsku je používán systém ISDB-T, v Severní Americe systém ATSC-T.

Digitální rozhlas

Speciální přijímače jsou potřeba i při poslechu digitálního rozhlasu. Ty však zatím nejsou na českém trhu vůbec k dispozici až do té doby, než Český rozhlas spustí digitální vysílání. Prodejci nemají důvod je zařadit do svého sortimentu. Rozhlas ale může vysílat experimentálně, vysílá také v televizních multiplexech ve formátu DVB-T a lze jej naladit prostřednictvím set-top-boxů pro příjem televizního vysílání.

Poté, co je jasné, že k digitalizaci v oblasti televizního vysílání jasně spějeme před vámi vyvstávají další otázky a neznámé postupy. Je ale pouze na vás, kolik budete chtít investovat a jaké máte představy o kvalitě digitálního příjmu. Na státní garnituře pak záleží, aby přihrávala spíše uživatelům, než prodejcům. Nemějte obavy, digitální vysílání pro běžného uživatele není žádná věda..
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies