Difenbachie skvrnitá

Tato rostlina z deštných pralesů tropické Ameriky má veliké listy zbarvené žlutě a zeleně. Pěstování v našich domácnostech není zcela bez problémů. Difenbachie má vysoké nároky na teplotu a vzdušnou vlhkost
Středně jedovatá rostlina difenbachie skvrnitá

Dieffenbachia maculata - difenbachie skvrnitá

Tato rostlina z deštných pralesů tropické Ameriky má veliké listy zbarvené žlutě a zeleně. Pěstování v našich domácnostech není zcela bez problémů. Difenbachie má vysoké nároky na teplotu a vzdušnou vlhkost.

Umístění

V létě musíme diefenbachii chránit před přímým sluncem, naopak v zimě vyhovuje rostlině jasně osvětlené místo. Rostlina nesnáší průvan.

Teplota

V létě potřebuje diefenbachie vyšší teplotu, maximálně však do 30 °C, v zimě vyhovuje rostlině nejlépe teplota kolem 18 až 20 °C, starší rostliny můžeme pěstovat při 16 °C, ale teplota pod 14 °C již může vést k celkovému poškození rostliny.

Zálivka

Na jaře a v létě by měla být zálivka častá, v zimě je dobré přísun vody poněkud omezit. K zálivce by měla být použita měkká odstátá voda pokojové teploty .

Vzdušná vlhkost

Rostlině prospívá vyšší vzdušná vlhkost (70 až 80%), při nižší vlhkosti je nutné rosit.

Přesazování

Diefenbachii přesazujeme 1x za 2 roky. Nejlépe je k přesazování použít směs hrubé listovky, drnovky, rašeliny a písku smíchané v poměru 2:2:1:1, pH substrátu by mělo být 5,5 až 6.

Množení

Diefenbachii množíme vrcholovými řízky nebo řízky z kmínku o délce asi 5 cm. Vrcholové řízky zakořeňují v rašelinném substrátu při teplotách 22 až 24 °C za 4 až 6 týdnů. Po práci s řízky si nezapomeňte důkladně umýt ruce!!!

Choroby

Měkký spodek stonku
Pravděpodobně způsobeno nadbytkem vody a nízkou teplotou. Vadnutí a žloutnutí listů Příčinou je nízká teplota nebo průvan.
Opad listů
Příčinou je nízká teplota, průvan nebo příliš suchý vzduch. Opadávají-li však pouze spodní listy, je to normální jev. Listy ztrácí barevnost
Rostlina je vystavena přímému slunečnímu záření.
Hnědé okraje listů
Způsobeno nedostatečnou zálivkou.

Škůdci

Mezi nejčastější škůdce patří sviluška, třásněnka a mšice.

Difenbachie je řazena mezi středně jedovaté rostliny. Zejména stonek, ale i jiné části rostliny obsahují krystaly šťavelanu vápenatého. Ty dráždí pokožku, oči i sliznici. Na kůži vyvolává šťáva z rostliny podráždění, pálení, svědění, někdy i puchýře, dostane-li se do oka, může způsobit jeho poškození nebo i dočasnou slepotu.Difenbachie by se neměla pěstovat v bytech, kde se volně pohybují velmi malé děti nebo domácí zvířata.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies