Dietní mýty

Jíte výhradně potraviny s nápisem light, ráno nesnídáte, občas vynecháte i večeři a ručička váhy se ne a ne pohnout? Pak jste se stala obětí dietních mýtů. Upřesníme vám, jak je to doopravdy a doporučíme správný postup.

Malina napíchnutá na vidličce

Když nebudu snídat, zhubnu dříve

Organismus ráno potřebuje doplnit energii. Pokud se nenasnídáte, budete unavení a oběd i večeři si dáte mnohem dříve. Celý stravovací systém se vám posune a nakonec toho sníte ještě více než jste měla v úmyslu. Navíc, pokud tělu nedodáváte stravu pravidelně, organismus neví, kdy mu dáte další potravu a uloží si většinu do tukové tkáně. Přitom stačí sníst ráno jen něco málo, třeba bílý jogurt nebo celozrnný rohlík se sýrem.

Večer už se nesmí nic jíst

Pokud večer nic nesníte, ráno budete mít větší hlad a budete prázdno v žaludku doplňovat přes den. Důležité je nejíst zhruba poslední dvě hodiny před spaním. Večeře by měla být lehce stravitelná.

Abych zhubla, musím hladovět

Vůbec ne. Pokud hubnete a trpíte přitom hlady, zvyšuje se riziko, že nevydržíte, vrhnete se na ledničku a za pár dní vážíte víc než před dietou. Nebo utrpení jednoduše nevydržíte a své úsilí vzdáte.

Müsli a těstoviny jsou dietní, hubne se po nich

Tyto potraviny mají hodně kalorií, takže zárukou zhubnutí nejsou. Navíc po nich dostanete ryhle znovu hlad.

Budu-li jíst „light” potraviny, zhubnu

Light potraviny mají sice snížený obsah tuku nebo cukru, ale jsou nahrazeny jinými sladidly či tuky. V light jogurtu je místo cukru sladidlo, místo tuku želatina a doplňující látky. Navíc umělá sladidla podporují chuť na sladké!

Nejlépe se hubne bez cukru

Pokud jste zvyklí jíst hodně sladkostí a pak přestanete, opravdu zhubnete. Jakmile se ale vrátíte ke svému původnímu režimu, vrátíte se i na původní váhu. Nemusíte sladké vynechat úplně, o to větší pak na něj budete mít chuť. Dobré je snížit jeho příjem na minimum a pokusit se jej nahradit zdravější variantou, třeba sušeným ovocem.

Budu-li jíst zdravěji, na množství nezáleží

Jste na omylu. Např. energetická hodnota světlého a tmavého pečiva není moc rozdílná, rozdíl je však v obsahu živin.

Nadváha a obezita je dědičná a nedá se s ní nic dělat

Ve většině případů se dědí špatný životní styl, ne nadváha samotná. Rodiče, které pohyb zrovna dvakrát nemilují a dávají raději přednost hamburgerům než salátům, přenášejí automaticky své zvyky na potomky. To však neznamená, že by dítě v dospělém věku nebylo schopno tyto zvyky změnit.

Cvičení vůbec nepomáhá k hubnutí

Pomáhá, ale jen při správné intenzitě a bez jeho zanedbávání. Máte-li pocit, že vám nepomáhá posilování, zkuste třeba aerobik. Každému vyhovuje jiný druh cvičení. Ze začátku se snažte nepřepínat, obtížnost a četnost cviků zvyšujte postupně. Pokud budete po týdnů ležet v posteli s nataženými svaly, s největší pravděpodobností cvičení vzdáte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies