Dialýza - hemodialýza, peritoneální dialýza

Dialýza je metoda, při níž jsou z těla odstraněny zplodiny metabolismu, které jsou u zdravého člověka odstraňovány pomocí ledvin. Známy jsou dvě formy dialýzy: hemodialýza a peritoneální dialýza.
Dívka s přivřenýma očima

Princip dialýzy

Jedná se o princip polorozpustné membrány. Na jedné straně membrány protéká krev, na druhé je dialyzační roztok. Látky s rozdílnou hustotou v krvi a v dialyzačním roztoku přecházejí z oblasti s vysokou hustotou do oblasti s hustotou nízkou. To znamená, že škodliviny, obsažené v krvi, ale ne v dialyzátu, postupně přecházejí z krve do dialyzačního roztoku.

Hemodialýza

Hemodialýza je metoda, která čistí krev pomocí speciálního přístroje (tzv. umělá ledvina). Ten filtruje odpadní látky, hlavně močovinu, kreatin, fosfor a nadbytečné tekutiny. Běžně se provádí třikrát týdně a trvá 4 – 5 hodin. V České republice se hemodialýza provádí v hemodialyzačních střediscích.

Peritoneální dialýza

Při peritoneální dialýze je krev čištěna uvnitř těla pomocí pobřišnice. Do těla je čtyřikrát až pětkrát denně přiváděn speciální roztok, který krev čistí. Peritoneální dialýzu si pacient dělá doma a do dialyzačního střediska chodí pouze jednou měsíčně na kontrolu. Tato metoda je vhodná pro pacienty s vyšší zbytkovou funkcí ledvin.

Dieta pro dialýzované

Nejedná se o běžnou dietu, kterou si člověk pod pojmem dieta představí. V první řadě jde o omezení příjmu tekutin. U pacientů, kteří nemočí, se všechny zkonzumované tekutiny drží v těle. Při dialýze se musí odstranit. Dále je nutné omezit příjem draslíku (hromadí se v krvi a může způsobit zástavu srdce), sodíku a fosforu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies