Diabetická dieta – šetřící

Diabetické dieta je sestavována pro jednotlivé diabetiky zvlášť (liší se dle věku, pohlaví, hmotnosti, typu diabetu, léčby). Lze se ovšem řídit zásadami šetřící diabetické diety. V dnešním článku si povíme o vhodných a nevhodných potravinách pro diabetiky.

Žena s citronem v ruce sedící u stolu plného ovoce

Maso a uzeniny

Nejvhodnější je libové maso (hovězí zadní, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí, králičí) a ryby (sladkovodní, mořské, filé, pstruh, cejn, štika, lín). Z vnitřností je povolena pouze drůbeží játra. Z uzenin lze vybírat z libové šunky, šunkového salámu, dietního salámu a nebo dietních párků.

Mléko, mléčné výrobky a vejce

Mléko můžeme konzumovat samostatně, při diabetické dietě jsou povoleny také zakysané mléčné výrobky (podmáslí, kefírové mléko, apod.).  Z mléčných výrobků jsou povoleny bílé jogurty (i s ovocem, ovšem musí být označeny DIA), tvaroh (měkký, tvrdý, nízkotučný, polotučný), sýry (tvrdý sýr, strouhaný, plátkový, tavený, tvarohový). Pozor! Sýry se nesmí tepelně zpracovávat!

Vejce jsou při diabetické dietě povoleny pouze v lehce stravitelné formě (pomazánka, uvařené vejce). Maximálně lze konzumovat 2 vejce za den.

Tuky

Nejvhodnější jsou rostlinné jednodruhové oleje (slunečnicový, olivový, řepkový). Povoleno je také čerstvé máslo.

Vhodné přílohy k pokrmům

Při diabetické dietě jsou povoleny brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlíky (bramborové i houskové). Přílohy je nutné odvažovat podle rámcového jídelního lístku. Povolená je mouka (hrubá i hladká), ovesné vločky, kroupy a krupice.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu lze konzumovat téměř bez omezení po celý den (v čerstvé, zmrazené, sušené, kompotované formě). Vyhnout bychom se měli hruškám, banánům (ty lze konzumovat ve velmi omezené míře), kokosu, datlím, fíkům, mandlím, arašídům, vlašským ořechům, brusinkám, angreštu a rybízu. Ze zeleniny odborníci na diabetickou stravu nedoporučují okurky, papriky, kapusty, ředkvičky, česnek, cibuli a zelí. V menším množství je povoleno konzumovat cuketu, dýni, patison a lilek.

Pečivo

Povoleny jsou všechny druhy pečiva (klasické i celozrnné rohlíky, housky, veka, vánočka, chléb, suchary). Pečivo je nutné odvažovat podle rámcového jídelního lístku.

Vhodné koření do diabetické kuchyně

Diabetikům se doporučuje pokrmy ochucovat kmínem, bobkovým listem, paprikou, majoránkou, mletou skořicí, octem, citrónovou šťávou a nebo vývarem z hub či cibule. Ochucovat pokrmy lze také velmi malým množstvím vegety. Diabetici by se měli vyhnout zejména bujónu, pepři a maggi koření. Také kečup a hořčice nejsou příliš vhodnými ochucovadly.

Co je při diabetické dietě zakázáno?

Při diabetické dietě jsou důrazně zakázány potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda, cukrovinky, džem). Zakázané jsou také smažené pokrmy. Nejvhodnější tepelnou úpravou je vaření, vaření v páře, pečení, dušení. Při přípravě pokrmu omezte používání tuků na minimum. Výrazně také omezte solení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies