Dětských kuřáků přibývá

Kuřáků neustále přibývá, ještě smutnější ale je, že se do tohoto nešvaru zapojují i čím dál tím mladší děti. Co dělat, když se dozvíte, že nikotinu propadlo i váš potomek? Lze vůbec nějak jeho tíhnutí k cigaretám předejít?

Žena zapalující si cigaretu

Proč děti začínají kouřit?

Většina kuřáků začala s kouřením kolem 18. roku života, 90% z nich dokonce ještě před dovršením tohoto věku. Proč začínají s kouřením čím dál tím mladší děti, toť otázka, která trápí rodiče, lékaře i pedagogy. Na prvním místě stojí většinou zvědavost. Dítěti je nabídnuta cigareta a protože mladí rádi experimentují, neodmítnou. Navíc nechce „trhat partu” a být za outsidera. Kouření dítěte ovlivňují samozřejmě nejen spolužáci, ale také rodiče – kuřáci, tabákové reklamy, kouřící filmové vzory apod.

Z frajeřiny závislost

Pokud dítěti cigareta zachutná (ani ne tak kvůli samotné chuti, ale spíše pro pocity, které jim přináší), následuje brzy další a ze hry se stává závislost. O tuhle „skvělou věc” se pak závislé dítě dělí se svými kamarády, zavádí trend kouření dále a dále. Protože si dítě uvědomuje, že kouření je špatné, svou denní zálibu samozřejmě před rodiči tají. Skryté pocity viny a strach odhalení činí dítě nervózním a nervozitu se pak snaží odstranit další cigaretou. A začarovaný kruh se uzavírá.

Dítě je ale samozřejmě přesvědčeno, že závislé není, a že kdykoliv může s kouřením přestat. A stejně tak rodiče jsou skálopevně přesvědčeni, že by poznali, kdyby jejich dítě kouřilo.

Jak poznat, že dítě kouří?

Změny v chování dětského kuřáka jsou velmi pomalé, proto si jich ani nemusíte všimnout. Z živého, optimistického dítěte se může stát za dva roky depresivní, konfliktní typ a vy můžete usoudit, že to má třeba po otci nebo že je na vině puberta. Všímejte si raději nápověd jako je zapáchající oblečení, kazivé žloutnoucí zuby a nehty nebo časté žádosti o kapesné.
Odhalili jste, že vaše dítě kouří?

Jak předejít kouření dítěte?

Dokud bude dítě kuřák vypadat před svými kamarády jako super frajer, nic se nezmění. Děti vidí jen ty pozitivní stránky kouření – zábavná teta s cigaretou v ruce, pocit jedinečnosti při kouření. Proč jim nikdo neřekne, že teta má neustálý kašel právě kvůli kouření? Že nemůže jít s rodinou na výlet, protože jí kouření vzalo kondici? Že dědeček je mrzout proto, že jej závislost na nikotinu okradla o všechny jeho záliby?

Pokud nekouříte a máte doma klidného chytrého potomka, pravděpodobnost, že by začal kouřit, je velmi nízká. Pokud však sami kouříte nebo je vaše dítě citlivější, hyperaktivní či náladové, zaměřte se důsledněji na správnou výchovu. Znamená to co nejméně kritizovat, za každý úspěch chválit, dávat mu najevo lásku a podporu. Jedině vyrovnané dítě má šanci vzít vaše kázání o škodlivosti cigaret v úvahu. Podporujte jeho záliby, pokud kluk rád sportuje, dejte jej třeba na fotbal. Nejhorší je nečinné postávání u zastávky se svými kamarády. Mezi klábosením vždy přijde na řadu cigareta.

Náš Pepíček kouří. Co teď?

Zjistili jste, že váš patnáctiletý potomek kouří dvacet cigaret denně a máte chuť mu vrazit pár facek? Ještě než se pustíte do výčitek, příkazů a zákazů, zadržte. Pokuste se zauvažovat, co vašemu dítěti chybí – věnujete mu dostatek času? Nezakazujete mu zvát si do bytu kamarády? Nejste na něj zbytečně přísná/ý? Pokuste se více si s ním povídat – ale bez výčitek a kritiky, které jej akorát srazí ještě více na kolena.

Ať vás ani nenapadne dítěti strhnout kapesné! Závislost ho donutí sehnat si je jiným, většinou méně příznivým způsobem – dítě může začít krást, žebrat, chodit za školu (protože v ní bez cigaret trpí). Odebrání cigaret a kapesného je pro dětské kuřáky křivda, kterou vám nikdy neopustí. Zkuste to jinak. Berte je na výlety, hrajte s ním karty, dopřejte mu čas s jeho přáteli. Jen pozitivně naladěné a motivované dítě má šanci se závislosti na tabáku zbavit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies