Dětský pláč - jak umět rozlišit jednotlivé druhy?

Říká se, že dětský pláč je pro rodiče tím nejhorším zvukem. Ze začátku je složité, vyznat se v jednotlivých typech pláče vašeho děťátka, ale postupem času se je rozeznávat naučíte. Co se nám děti svým pláčem snaží říct?

Ženské ruce držící nožičky plačícího miminka

 

Děti pláčou z nejrůznějších důvodů. Když mají hlad nebo žízeň, když se emoce přenesou z matky na dítě, když trpí nemocí, plynatostí, kolikou apod. Pláč se spustí také pokud je dítě unavené, u činností, které nemá rádo (koupání, …), když se nudí a touží po pozornosti, pokud jsou problémy s kojením atd. Některá miminka pláčou více než ostatní, ale nevyvozujte hned z toho, že je vaše dítko méně spokojené. Podle odborníků jsou uplakanější miminka celkově aktivnější (čilejší). Také se rychleji vyvíjí v oblasti intelektu a komunikace. O to více potřebují větší množství lásky, pozornosti, ale po skončení období plného pláče, se z “uplakánků” ve většině případů stávají lidé s větší mírou sebevědomí. Pláč zesiluje až po 8. týdnu od narození a trvá většinou do 4 měsíců.

 

Noční pláč

 

Pokud vaše miminko pláče v noci častěji a v delších intervalech, většinou je to náznak nemoci či toho, že ho něco bolí. Jestliže se budí až ve druhé části noci (až k ránu), tak je pláč důvodem probuzení miminka a nemožností znovu usnout. Pokud dítě pláče ze spaní, nebuďte ho. Uděláte líp, pokud ho jen pohladíte či ho chytnete za ruku, a necháte ho spinkat.

 

Další druhy pláče

 

Pokud má dítě hlad, dá se jeho pláč přirovnat ke krátkému a hrubšímu vzlykání. Pokud pláče silně, hlasitě, v určitých chvílích se přeruší, ale jen z toho důvodu, aby se pak stal pláč ještě naléhavější - jedná se o pláč z bolesti. Když vaše dítko naříkavě pláče, touží po vaší pozornosti, chce si hrát nebo se nějak zabavit. Ke konci dne se většinou objeví uvolňující pláč z únavy a z prožitků celého dne.

 

Rady, které zaručeně zaženou jeho pláč

 

Pokud ho nakrmíte a žízní taky miminko netrpí, pak by se mělo dítko uklidnit a přestat plakat. Někdy pomůže když se k němu přitulíte, nebo pomáhá hlazení, kolébání a nošení miminka. Uklidní ho to a upevňuje to váš vztah s ním. Také samozřejmě pomáhá dudlíček, upoutání jeho pozornosti pomocí oblíbené hračky a někdy zase pomůže zpívání či povídání. Pokud jste dítě nakrmili, netrápí ho žádná nemoc, není mu zima a prostě ho nic netrápí, může plakat jen tak. Můžete zkusit nechat ho chvilku si poplakat a třeba se později i sám utiší.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies