Dětská obuv – jak ji správně vybrat

Vybrat správnou dětskou obuv je velmi důležité. Nevhodnou obuví může dojít k deformacím dětské nohy, ke vzniku ekzémů a plísní. Nejhorším prohřeškem je nákup v second handech nebo používání obuvi po starších sourozencích.

Dětské bílé botičky

Rodiče často správný výběr zanedbávají. Dětská noha se vyvíjí velmi rychle. U menších dětí je to až 18 mm za rok. Růst probíhá ve skocích a děti nejsou schopny si uvědomit, že jim už boty nepadnou. Jejich kosti se tak mohou začít deformovat.

Materiál obuvi

musí být měkký a prodyšný, aby se v něm dětská noha nepotila. Zvláště savý by měl být materiál na vnitřní, nášlapné části boty. Boty by měly být lehoučké.

Tvar obuvi

Obuv by měla mít prostornou, kulatou špičku, aby nedocházelo k deformaci prstů. Boty by měly být pevné, vhodný je pásek přes nohu a pevná pata. Nejmenším dětem kupujte pouze kotníčkovou obuv.

Ohebnost obuvi

Boty by měly být ohebné především tam, kde se noha při chůzi nejvíce ohýbá. Podpatek by měl být co nejnižší nebo vůbec žádný.

Výška a šířka obuvi

Délku obuvi měřte od úplného konce paty do konce nejdelšího prstu. K tomu přidejte alespoň 1 cm navíc pro volný pohyb prstů v obuvi a pro růst nohou. Šířka boty by měla odpovídat šířce nohy v místě prstních kloubů. Obuv by neměla být příliš těsná ani příliš volná, obojí vede k deformacím.

Kvalita obuvi

Zdravotně nezávadnou a opravdu kvalitní dětskou obuv poznáte podle označení „Zdravotně nezávadná obuv – bota pro Vaše dítě”. Tuto certifikaci udělují odborníci ve spolupráci s Českou ortopedickou společností.

 

Zkoušení obuvi

Na nákup dětské obuvi vždy berte své dítě. Nechejte jej, ať se ve vybrané obuvi projde a sledujte, jestli mu nepadá z nohy.

 

Obnošenou obuv vynechte

Dětská obuv je opravdu nákladnou záležitostí. Proto ji mnoho lidí nakupuje po second handech nebo používají boty po starších sourozencích. Dítě je tak ohrožováno plísněmi a deformacemi nohou. Nesnažte se ušetřit za každou cenu a investujte do nákupu opravdu kvalitní obuvi! 

Po nákupu obuvi se držte těchto pravidel:

  • Pravidelně nohu dítěte měřte. Dítě samo vám totiž neřekne, že ho tlačí palec.
  • Nenechejte dítě běhat po tvrdé podlaze, pořiďte mu měkké přezůvky. Chůze po písku jeho chodidlům naopak prospívá.
  • Nenechejte dítě chodit příliš dlouho v jedněch botách a často jej přezouvejte.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies