Děti a tělesné tresty

Máte občas chuť své dítě seřezat? Ještě než napřáhnete ruku, přečtěte si, jaké důsledky fyzické tresty přináší a jestli jsou opravdu účinné. Opravdu věříte v nezbytnost pohlavků?
Plačící dítě

Výchova dětí a tělesné tresty

Snažte se dítě dobře vychovávat a podporovat v nich dobré vlastnosti. Místo kritiky jej také chvalte. Každé dítě své rodiče občas zkouší, chce vědět, kam až může zajít. Někdy se potrestání svého potomka nevyhneme. Pokud však zvolíme tresty fyzické, dítě si nezapamatuje špatnost svého chování, ale jen negativní pocity z pohlavků.

Tresty – co ano a co ne?

  1. Pokud máte pocit, že se bez fyzických trestů neobejdete, používejte je spíše jen symbolicky. Malé dítě můžete plácnout přes zadeček, nikdy ale ne přes tvář nebo po hlavě. Fyzicky netrestejte děti mladší než jeden rok, které ještě pořádně nechápou souvislosti.
  2. Potrestáním problém uzavřete, více už dítěti jeho prohřešky nepřipomínejte.
  3. Lépe než výprask funguje snížené kapesné nebo zákaz hraní na počítači.

Tělesné tresty a jejich důsledky

  • Fyzické tresty starších dětí brání v jejich duševním vývoji. Dítě nepřemýšlí o svém chování a stává se poslušným jen proto, aby se vyhnulo potrestání.
  • Fyzicky trestané dítě v dospělosti reaguje agresivně a protože je naučeno, že prosazovat se člověk může i pěstmi, tuto metodu také sám využívá.

Tělesné tresty versus týrání

Pokud jsou fyzické tresty příliš časté nebo silné, mohou vést k pokusům o útěk z domova. Takové děti mají psychické problémy, může se u nich rozvinout bulimie, anorexie, tendence k sebepoškozování, mohou se zapojit do pochybné party nebo začít užívat drogy.

Související články:

Vysvědčení - důvod k obavám?
Děti a období vzdoru
Muži jsou věčné děti!
Šikanu děti často nepřiznají
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies