Děti a kapesné - naučte je, jak hospodařit s penězi!

Čím dříve jim budete dávat kapesné, tím lépe. Ale kdy začít s vyplácením kapesného? Děti by se měly řídit určitými pravidly. Kapesné by se mělo zvyšovat úměrně s věkem. Na co by měly kapesné využívat?

pokladničky

 

Naučíte vaše dítko hospodařit s penězi. Je dobré, když si k penězům dobrý vztah. Pokud si kapesné hned utratí za hlouposti, nekřičte na něj ani ho nijak netrestejte. Jen mu v klidu vysvětlete, že další kapesné dostane až za týden či za měsíc. Je to pro něj lekce pro příště. Musí si pak odepřít věci, na které mu už penízky nezbyly. Děti se mohou i naučit šetřit si na věci, které jsou dražší. Naučí se, že pokud chtějí něco takového, musí si na to odložit více než jen jedno kapesné.

 

Jakmile je dítě starší, můžete mu založit jeho vlastní účet. Rodiče mohou pohyby na účtu sledovat a také mohou omezit výši peněz, kterou dítě může v určitém časovém intervalu použít. Naučí se dobře počítat. Musí si přece umět spočítat, kolik peněz mu zbylo. A když má peníze na účtu? Vysvětlete mu podstatu úročení peněz nebo až bude starší i význam půjček. Zmiňte před ním i případná rizika, která souvisejí s využíváním půjček.

 

Kapesné by mělo být pouze pro potřebu dítěte. Mělo by to používat jen na nákup hraček, sladkých dobrot či jiných věcí. Ale jakmile bude dítě starší, zkuste mu kapesné zvýšit s tím, že si už bude muset platit za svůj telefon. Postupně mu tam přidávejte další položky - placení oběda ve škole, na dárky pro ostatní a podobně. Vysvětlete mu, že jsou některé výdaje nezbytné a že si musí část peněz odkládat bokem.

 

V případě, že dítě často nerespektuje limit a provolá více peněz, tak mu vysvětlete, jak funguje dluh. Zkuste mu to ukázat v praxi tak, že vám bude muset každý měsíc určitou část kapesného vrátit, jako splátku dluhu. Kapesné mu vyplácejte buď jednou týdně nebo po vaší výplatě jednou za měsíc. Podle toho se odvíjí i částka kapesného. Dítě můžete občas odměnit i kapesným navíc. Třeba za odměnu, dobré výsledky ve škole či za domácí práce. Ale toto motivační kapesné nevyplácejte pořád. Jinak by si dítě rychle zvyklo.

 

Dítě, které je na prvním stupni základní školy by mohlo dostávat kapesné ve výši 30 - 100 Kč. Na druhém stupni můžete kapesné zvýšit od 200 - 500 Kč. Pro středoškoláka by bylo ideální minimum 700 Kč a horní hranice je už na vás. Pokud ho budete chtít podporovat i na vysoké škole, počítejte s tím, že minimem je 1 200 Kč. A zvažte, co jste ochotni platit mimo kapesné (knihy, skripta, ubytování a další).

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies