Desatero zdravé výživy pro děti

Ani relativní blahobyt, ve kterém žijeme, není zárukou toho, že naše děti najdou na talíři to, co opravdu potřebují. Jíst všechno a ve velkém množství není totéž, jako jíst zdravě, jak dokládá stoupající procento obézních dětí. Výživa pro děti má zkrátka svá specifika, která bychom měli respektovat.

Holčička koukající na bonbóny rozsypané na stole

Denní rozložení potravy

Obecně platí, že snídaně by měla tvořit 25 % z celkového denního příjmu potravy, oběd 30 %, odpolední svačina 15 % a večeře 30 %. Není to však dogma, procentuální množství se může různit v závislosti na energetickém výdeji během dne.

Kalorický příjem v závislosti na věku

Kategorie dětí mezi 1. a 3. rokem by měla za den zkonzumovat zhruba 1300 kcal, mezi 4-9 lety 1800 kcal, chlapci 10-12 let 2200 kcal a dívky 10-12 let 2000 kcal.

Dospívající – dostatek vitamínů a minerálů

V období rychlého růstu hrozí hlavně nedostatek železa, který se může projevovat únavou a slabostí, bledostí kůže a sliznic, podrážděností, nechutí k jídlu nebo závratěmi.

Jídlo –chvíle klidu a pohody

Dítě by mělo jídlo konzumovat v klidu, bez spěchu, stresu a křiku. Jídlo by se mělo vychutnávat v rodinném kruhu, v příjemné atmosféře. Ideální je, když se dítě už od útlého věku může podílet na jeho přípravě.

Menu –vybírají rodiče

O jídelníčku nerozhoduje dítě, ale rodiče. To oni jsou zodpovědní za to, že dítě bude dostávat vyváženou, pestrou stravu v odpovídajícím množství.

Žádné jídlo není tabu

Zakazovat bychom neměli ani bonbóny, hranolky, kolu. Samozřejmě že je povolíme jen výjimečně a v rozumném množství.

Fast food

Dopřejeme-li ho dítěti jednou za měsíc, nic se neděje. V častějších případech bychom ale dítě měli naučit jídlo typu hamburger – hranolky – zmrzlina – kola vykompenzovat následujícím jídlem, třeba večeří, která by už měla být bez masa a zahrnovat třeba polévku, salát s těstovinami a zeleninou, jogurt a ovoce.

Neuplácejme dítě potravinami

Nepoužívejme věty typu „Když všechno dojíš, můžeš se dívat na televizi.“ Dítě jí proto, aby se zasytilo a bylo zdravé. Ani uplácení potravinami (hlavně sladkostmi) by u stolu nemělo mít místo („Když nesníš zeleninu, nedostaneš dezert“). Uměle tak dítěti sugerujeme dojem, že některé jídlo (dezert) je lepší než jiné (zelenina).

Nechce jíst? Nenuťte ho!

U dětí je velmi časté, že odmítají nové nebo nezvykle připravené jídlo. Nemá cenu zvyšovat hlas a dítě do jídla nutit, tím mu novou stravu ještě více znechutíme. Na druhou stranu na jakoukoli inovaci jídelníčku nerezignujeme, ale nový pokrm mu nabídneme příště.

Když se dítě přecpává

V takovém případě by nikde v bytě neměly být volně k dispozici bonbóny, čokoláda, sušenky, slazené nápoje. Na druhou stranu dítě nenutíme do diet, nemělo by ani konzumovat potraviny s 0 % tuku nebo mít jiné menu než zbytek rodiny. Lépe je zkontaktovat lékaře a problém s ním probrat.

Když jí dítě málo

Nikdy nemá hlad, v době jídla spolkne jen dvě tři sousta? Tady opět pomůže rada lékaře. Nebezpečí hrozí hlavně u dívek, kde se nabízí diagnóza mentální anorexie. Typická je hlavně pro období dospívání, ale není výjimkou ani u prepubertálních dětí. Pozor také na náhlé změny. Dítě, které ze dne na den změní své stravovací návyky, by mělo být bedlivě sledováno.

Dejte mu příklad

Dítě kopíruje stravovací návyky v rodině. Pokud ignorujete ovoce a zeleninu, nedivte se, že je dítě odmítá. Pijete-li výhradně sladké nápoje, nečekejte, že se dítě spokojí s neslazeným ovocným čajem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies