Den otců se blíží

Slavíme Den matek, dětí, Země, svátek zamilovaných, jen na ty otce nějak zapomínáme. Ale i oni mají svůj Den. U nás je, pravda, zatím skoro neznámý, ale ve světě se slaví už desítky let. Dejme tomuto svátku šanci a pojďme ho letos oslavit! Třeba v Čechách založíme novou tradici…

Holčička objímající svého otce

Exkurze do historie svátku

Den otců se slaví třetí červnovou neděli. Zrodil se v Americe, kde ho jako první začala slavit Sonora Smart Dodd, která tak chtěla vzdát hold svému otci, jenž se po smrti své ženy musel postarat o početnou rodinu. V USA i v dalších státech se Den otců dostal do kalendáře a slaví se tedy „oficiálně“.

Dočkáme se i u nás?

V České republice taky proběhly snahy zapsat Den otců do kalendáře. Zatím bezúspěšně, přestože veřejnost je mu údajně příznivě nakloněna. A zatímco ženám se při zmínce o svátku otců rozzáří oči (ostatně první vlaštovky – oslavy Dne otců – se u nás organizují hlavně v mateřských centrech), muži jsou k němu spíše vlažní.

Otec ideál

Pořád se ještě traduje, že muži nejsou pro rodičovskou péči dost dobře od přírody vybaveni. Když se dobře podíváte kolem sebe, zjistíte, že mnozí z nich to s dětmi umějí líp než ženy. Navíc vědci už dávno dokázali, že mateřský cit není vrozený, ale v mnoha případech se v ženě začne rozvíjet až po narození dítěte – takže mají stejné „startovací“ pozice jako muži. (Z toho pramení i frustrace mnohých maminek, když mají po porodu pocit, že ke svému dítěti nic necítí.) Tatínci s hrdostí a samozřejmostí vozí kočárky, přebalují, vodí děti do školky, k lékaři. Pokud nejsou ze své otcovské role vytlačováni, zvládnou péči o dítě stejně dobře jako matka (pomineme detaily, jako punčocháče oblečené naopak nebo zaschlý jogurt na obličeji). Takový tatínek, který je se svým potomkem rád a dovede se o něj postarat, si svůj Den otců určitě zaslouží!

Není v kalendáři? Nevadí! Slavte „neoficiálně“.

A i když většině otců tento svátek nechybí, určitě jim ocenění jejich rodičovské role udělá radost. Proto klidně uspořádejte malou oslavu, překvapte ho dárkem, nechte děti vyrobit přáníčko. Třeba se z téhle akce vyklube nová tradice – i když „jen“ rodinná. Koneckonců, i Halloween, Valentýn nebo Santa Claus u nás nějak začínali. A když prorazili oni, proč ne i otcové se svým svátkem?

Otec podle znamení zvěrokruhu

Role otce ve výchově dítěte

Muži na mateřské

Jak poznat, že bude partner dobrým otcem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies