Den matek a jeho historie

Den matek je významným svátkem, během kterého všechny děti bez rozdílu věku děkují svým matkám za to, že je vychovaly. Přečtěte si více o historii tohoto zajímavého svátku.

Kytice oranžových růží

Den matek a jeho historie

Svátky, které vzdávaly hold ženám, mají ve světě již dlouholetou tradici. Mezi země, které jej začaly uznávat mezi prvními patří například Anglie, kde se ženy uctívaly na tzv. Mateřskou neděli (Mothering Sunday).

Myšlenka slavit Den matek pravidelně a v mezinárodním měřítku vznikl v USA na začátku 20. století. Zde měl být tento významný den slaven na počest Anny Reevers Jarvisové, která celý život bojovala za práva matek. V roce 1912 vyhlásil tehdejší prezident USA (Woodrow Wilson) první oficiální oslavu Dne matek, který se konal o druhé květnové neděli. V roce 1914 byl vyhlášen státním svátkem, který symbolizoval uznání opomíjené práce matek.

V České republice se Den matek slavil poprvé v roce 1923. Zasloužila se o to Alice Masaryková, dcera tehdejšího prezidenta - Tomáše Garrigue Masaryka. Tento svátek byl ale vytlačen s příchodem komunismu Mezinárodním dnem žen (ve zkratce MDŽ), který se slavil 8. března. Až po roce 1989 se Den matek mohl opět svobodně slavit. Od roku 2007 se stal Den matek státním svátkem, Mezinárodní den žen byl ze seznamu významných dnů vyškrtnut.

Den matek 2014 - datum

Den matek připadá v České republice každoročně na druhou květnovou neděli, v letošním roce to je konkrétně datum 8. 5. 2011.

Den matek ve světě

Mezinárodní svátek matek se slaví po celém světě. Den matek se slaví druhou květnovou neděli v České republice, Austrálii, Belgii, Brazílii, Číně, Dánsku, Německu, Finsku, Řecku, Itálii, Japonsku, Kanadě, Rakousku nebo například Turecku. Ne všude se ale slaví právě v tento den. Argentina slaví Den matek druhou neděli v říjnu, Francie a Švédsko poslední neděli v květnu, Polsko 26. května, Egypt a Maroko zase 21. března.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies