Dědičné choroby - jak se jim vyhnout?

Možná, že se ve Vaší rodině vyskytuje nějaké závažné onemocnění, ale strach před zděděním mít nemusíte. Pokud budete dodržovat zdravý životní styl, můžete se těmto chorobám vyhnout.
Lidé s miminkem sedící na trávě

Srdeční infarkt

Jestliže prodělal někdo z rodiny srdeční infarkt, je riziko zdědění až šestkrát zvýšeno. Odbouráte-li však rizikové faktory jako je nadváha, kouření, stres, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a nedostatek pohybu, riziko se velmi sníží.

Křečové žíly

Příčinou křečových žil je vrozená slabost žilních stěn. I tato choroba je dědičná a rozhodující roli hraje otec. Pokud má on křečové žíly, je až ze 70% pravděpodobné, že je budete mít také. Riziko vzniku křečových žil lze snížit zdravým životním stylem, vhodným sportem, speciálními elastickými punčochami a nízkými podpatky.

Cukrovka

Potomci z rodin, ve kterých se vyskytuje cukrovka, mají až sedmkrát vyšší pravděpodobnost, že jí onemocní také. Jestliže je cukrovkou postižen jen jeden z rodičů, je pravděpodobnost až 40%, mají-li cukrovku oba, zvyšuje se na 50%. Chcete-li se cukrovce vyhnout, dbejte na správnou životosprávu, dostatek pohybu a pravidelně se nechte kontrolovat lékařem. Lidé pod dohledem lékaře dostanou cukrovku velmi rychle pod svou kontrolu.

Rakovina prsu

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen a je geneticky podmíněna až u pěti procent pacientek. Ty z Vás, které v rodině mají dvě ženy s rakovinou prsu nebo vaječníku se musí hlídat. Buďte pod lékařským dohledem, pravidelně choďte na preventivní prohlídky, protože jen včasná diagnóza může předejít tomu nejhoršímu.

Osteoporóza

Hmota kostí je u každého z nás dána geneticky již od narození. Ten, kdo má od počátku více kostní hmoty, je v pozdějších letech lépe chráněn. Vyšší pravděpodobnost zdědění osteoporózy mají ženy. Jako prevence je vhodná strava bohatá na vápník, především v období dospívání a dostatek sportu.

Alergie

Pokud jeden z rodičů trpí alergií, je riziko, že jeho dítě bude tímto onemocněním trpět až 50%. V případě, že jsou postiženi oba rodiče, riziko se zvyšuje na 80%. V rodině s tímto onemocněním by se neměla chovat žádná zvěř a kouřit v prostředí, kde se dítě pohybuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies