Dbejte na skladbu dietního jídelníčku

Můžete cvičit, vypít hektolitry tekutin a jíst málo, ale v malých porcích - přesně, jak se má - ale pokud nezměníte složení jídelníčku, bude vaše snaha zhubnout marná.

Nakrájená zelenina s plátky hřibů na černé misce

Ideálním způsobem jak zjistit, jakých dietních chyb se ve svém jídelníčku nejčastěji dopouštíte, je alespoň týden si zapisovat, co kdy jíte, v jakém množství a při jaké příležitosti máte nejčastěji hlad nebo vás honí mlsná. Třeba pak zjistíte, že máte jídlo špatně rozložené – snídani většinou jen odbudete, k obědu si dáte párek v rohlíku a večer už šilháte hlady, takže sníte, co se dá.

Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte

Hladovění zakázáno

Jíst málo, ale často, je opravdu důležité. Na argument, že nemáte na přípravu jídla čas, raději zapomeňte. Když člověk chce, tak to jde. Svačinu či oběd si můžete nachystat vždy den předem, hotové saláty nabízí snad každý hypermarket. Nikdy byste neměli mít hlad – pro tuto příležitost mějte vždy u sebe alespoň jedno jablko.

Malé triky proti velkému hladu

Víte, co pijete?

Druhou častou chybou ve složení jídelníčku jsou nevhodné druhy tekutin nebo dokonce jejich nedostatek. Nevhodné jsou slazené limonády a minerálky, které, což málokdo ví, podobně jako káva nebo černý čaj dehydratují, tedy zvyšují vylučování vody (ale i živin) z těla. Oxid uhličitý v sycených nápojích je ve skutečnosti odpadní látka, které se tělo snaží zbavit. Perlivé nápoje vám tedy nepomohou ke zdraví ani štíhlosti – ba naopak!

Které nápoje tedy pro dietu vhodné jsou? Ideální je čistá voda a zelený čaj. Ovocné džusy jsou také povoleny, obsahují ale spoustu cukru, proto si raději dopřejte jen skleničku denně anebo je řeďte vodou.

Nejčastější chyby mužů a žen

Zatímco nejčastější chybou mužů je záliba v tučných a nezdravých jídlech, nepravidelnost v jídle a příliš naložený talíř, ženy zase chybují jinak. Spořádají za den příliš mnoho sacharidů. Neuvědomují si, že sacharidy jsou obsaženy jak v bílém pečivu, tak i v müsli, těstovinách, banánech, knedlících a rýži. Sacharidy samozřejmě naše tělo potřebuje, ve zvýšeném množství se ale mění na tuk. Proto je důležité ubrat sacharidy a přidat bílkoviny – tedy jogurty, zeleninu (vařenou můžete používat jako přílohu místo brambor), luštěniny, tmavé pečivo (obsahuje také sacharidy, ale navíc i vlákninu, takže vás zasytí na delší dobu). Těstoviny volte také raději celozrnné.

Pozor na pochoutky

Brambůrky k televizi, víno při návštěvě kamarádky, oříšky v práci a všechna vaše dieta přijde vniveč. To, co jíte jen tak bezděčně, jako by mimochodem, se ale také počítá! Navíc, pokud jíte, ale proces jezení si neuvědomujete, spořádáte toho nakonec více, než kdybyste byla stravování duševně přítomna. Mlsání proto raději zažeňte vodou, víno si dopřejte pouze suché, neobsahuje tolik cukru – a pouze jednu skleničku. Dobrou variantou je také vinný střik.

Máte potíže zahnat chuť na sladké? Čtěte článek ZDE»

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies