Dáváte své dítě do školky?

Některé maminky to tak špatně snášejí, že si připadají jako krkavčí mámy. Ale na mateřské školce přece nic hrozného není. Ba naopak. Dítě se mnohem více osamostatní a nebude se ve všem tolik spoléhat na vás, za což vám pak v dospělosti jistě poděkuje.

Mateřská školka - dáváte tam své dítě?

 

Rozhodujete se, jestli půjde do školky nebo si jej necháte doma?

 

Myslete především na dítě, ne na sebe a jaký z toho všeho máte strach. Pokud se přímo děsíte dne, kdy půjde vaše dítko do školky poprvé, a nemůžete se zbavit pocitu, že doma (s vámi) by mu bylo lépe, většinou pak dáte na tento první dojem a necháte si ho pěkně doma.

 

Tím ho ale připravíte o spoustu věcí. Když nebude chodit do školky, můžete mu i pořádně “uškodit”. Věříme vám, že je to nesmírně těžké, odvést dítě do školky, kde ho bude hlídat nějaká učitelka, kterou ani neznáte. Navíc se obáváte o to, aby vaše dítko nijak nestrádalo.

 

Určitě nechcete, aby většinu dne proplakal, jak mu chybí maminka. Tím se ale nemůžete do nekonečna hájit a svým způsobem se i ujišťovat, že pro něj chcete a děláte to nejlepší. Ovládá vás jen strach a nechcete udělat další krok, který by vedl k větší samostatnosti dítěte.

 

Když na vás bude dítě až příliš fixované, čím později se setká se svými vrstevníky, tím hůře to pak bude zvládat. Jestli bude celou tu dobu s vámi doma a pak se bude blížit čas, kdy bude muset nastoupit do základní školy, může se z něj stát neprůbojný školák, ze kterého si ostatní udělají třídního “otloukánka”.

 

Co může hrozit vašemu dítěti, pokud ho nedáte do školky?

 

  • Dítěti především hrozí nezralost. Bude mu chybět kontakt s vrstevníky. Školka je pro děti místem, kde se nenásilnou metodou naučí žít s ostatními dětmi s podobnými zájmy a problémy. Pokud tedy školku přeskočí, u zápisu do 1. třídy pak bude sociálně nezralé a může se pak chovat s větší úzkostí či dokonce i agresivitou.
  • Školka je také místem, kde se děti setkávají s neznámými dospělými. Musí se je naučit respektovat, poslouchat i a také se učí, jak s nimi komunikovat. Děti ve svém životě potřebují uznávat i jiné autority, ne jen vás - rodiče.
  • Ve školce se také naučí dělat lumpárny, které k dětství rozhodně patří. Bude ostatní napodobovat, dělat různé opičky a vtípky, ale to vše rozvíjí jeho osobnost.
  • Bude více samostatné, neboť doma za něj většinou všechno uděláte, jen abyste ušetřili trochu toho času. Ale ve školce na něj bude celá třída čekat, až se oblékne, což ho tak trochu donutí přidat a zlepšovat své schopnosti.
  • Ve školce si také odbude dětské nemoci, takže pak v 1. třídě nic nezamešká. Takhle už některé nemoci bude mít na rozdíl od spolužáků, co školku přeskočili, za sebou a může se soustředit na učení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies