CzechTek

Když se řekne CzechTek, každému z nás se vybaví konflikt technařů s těžkooděnci v roce 2005. Události tehdy rozdělily Českou republiku na dva neslučitelné tábory: jeden fandil účastníkům technopárty, druhý policistům. Jak vidíme CzechTek dnes?
Barevná křivka

CzechTek a historie

V době, kdy do našich životů začaly pronikat počítače a kdy se zjistilo, že dokáží vytvářet i zvuky, vznikla elektronická hudba. Začaly se pořádat hudební akce nevídaného rozměru, ovšem značně předražené. Lidé dostali nový nápad: udělat si festival po svém. Festival, na kterém se neplatí vstupné a na chod akce přispívá jen ten, kdo sám chce. Zpočátku se jednalo o malou párty pro několik desítek lidí. V pátek se sešli a začali stavět aparaturu, večer se spustila hudba a tancovalo se až do neděle. Poslední den akce po sobě všichni uklidili a vrátili se, odkud přišli. CzechTek se však pro velký úspěch a vzrůstající počet příznivců začal od roku 1994 konat pravidelně každý rok, a to vždy poslední víkend v červenci.

CzechTek a hudba

Dnešní dobu, v níž vládnou počítače a lidé se neustále honí za úspěchem a za penězi nevystihuje žádná hudba lépe než právě hudba elektronická. Na CzechTeku se jedná o převahu freetekna, ale slyšet lze i jungle, reggae, hip hop a další. Jedná se o tzv. underground, tedy něco, co stojí mimo hlavní proud. Hudba má na lidi spolu se světelnými efekty zvláštní, až hypnotický účinek. Přestože není CzechTek akce organizovaná, vše probíhá spontánně a každý se svobodně podílí na jeho chodu.

CzechTek – co nám vadí?

Trnem v oku nejsou lidem jen pochybní technaři s dredami a špínou až za ušima, ale údajně také hluk a znečistění blízkého okolí. Značným problémem jsou také drogy, které se na CzechTeku užívají. Nutno však podotknout, že drogy se konzumují i na jiných, legálních akcích.

CzechTek 2005

V roce 2005 došlo ke konfliktům mezi účastníky technoparty a policisty. Pozemek, na kterém se akce konala, byl řádné pronajatý, podle policistů ale účastníci nerespektovali hranice tohoto pozemku. Účastníky však údajně na pozemky vytlačila sama policie, a to zablokováním přístupových cest. Následoval zásah policie, jehož následkem bylo několik desítek vážně raněných. Z nepřiměřeného útoku na účastníky technoparty nebyl obviněn žádný policista, z útoku na policisty bylo však obviněno devět účastníků.

CzechTek 2006

V pořadí již třináctý CzechTek konaný v blízkosti vesnice Maštov v Doupovských horách proběhl bez konfliktů. Také pozemek byl řádné pronajatý. Na pořádek a bezpečnost akce dohlíželi vojenští policisté.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies