Cyklistika - spalujte tuky jízdou na kole

Cyklistika je populární sport a poskytuje nám důležitou kombinaci využití tuku jako zdroje energie, zatímco svalová tkáň zůstává nedotčena. Jízda na kole se přitom dá provozovat jak na stacionárních kolech, tak v přírodě, čili celoročně.

Žluté jízdní kolo opřené ve stojanu

Cyklistika je jednou z nejvhodnějších a nejúčinnějších aerobních činností. Věnuje se jí celá řada slavných sportovců, kteří si pomocí jízdy na kole udržují dobrou formu.
Stejně jako běžící pás nebo stepper je i stacionární kolo běžným vybavením posilovny a najdete ho prakticky v každém fitness centru. Ve skutečnosti má mnoho posiloven k dispozici hned několik kol. Možná máte dokonce doma vlastní stacionární kolo. Ta levnější kola můžete totiž koupit i pro domácí použití. Nejlepší je takové stacionární kolo, která má solidní konstrukci, umožňuje několik stupňů nastavení zátěže, měří čas a hlavně neskřípe, nehvízdá a jeho běh je plynulý - to aby se vám "jelo" v pohodě a nic vás během jízdy nerušilo. Snažte se efektivně spalovat tuky a pak si můžete užívat výsledků svojí zásluhy.

Kolik kalorií cyklistikou spálíte a které svaly dostávají zabrat

Při jízdě na stacionárním kole sice nespálíte tolik kalorií jako na běžícím pásu nebo stepperu, ale i tak je intenzita odbourávání tuků poměrně vysoká (asi 500 kalorií za hodinu). Kromě toho jízda na kole zatěžuje váš regenerační systém méně než již zmíněný běžící pás či stepper. Důvod je jasný. Na běžícím pásu i stepperu působí váha celého vašeho těla, zatímco na kole sedíte a celková hmotnost tedy není využita. Na kole ovšem můžete nastavit vhodný stupeň zátěže a dosáhnout tak dostatečné stimulace, aniž byste musely na lehký převod šlapat příliš dlouho. Využijte stacionárního kola, kdykoliv budete mít možnost. V letním období vyjeďte na kole do přírody.

Výhody cyklistiky

Stacionární kolo nevyužívá celkovou hmotnost vašeho těla, tím pádem nezatěžuje regenerační systém tolik jako jiné aerobní aktivity. Cyklistika je pro tvarování těla lepší než například takový běh. Při běhu je také velmi snadné se přetrénovat. Pro aktivní spalování tuku je doporučována svižná chůze a jízda na stacionární kole.

Délka tréninku

Minimální doba, kterou byste měly strávit jízdou na stacionárním kole, je 20 minut. Za optimální se považuje zhruba 45minutový trénink a čas od času můžete zařadit i jednu delší cvičební jednotku, záleží jak jste na tom s fyzičkou. Cyklistice se věnujte nejlépe ráno před jídlem nebo ihned po posilovacím tréninku, pak budete schopny dosáhnout efektivního spalování tuků. Vaše tělo je totiž v tuto dobu nejvíce ochotno využít tuk jako zdroj energie. Snažte se zařadit každý týden několik tréninků na stacionárním kole. Nebo můžete tuto aktivitu prostřídat se svižnou chůzí či stepperem.
Ti, kteří jezdí na kole často, zjistí, že je to jeden z nejoblíbenějších aerobních sportů, kterému se můžete dlouhodobě věnovat.
Tvarování těla a jízda na kole se k sobě velice dobře hodí. Nejlepším způsobem, jak začlenit do tréninkového programu jízdu na kole, je střídat stacionární a normální kolo. Můžete využít situace, když je pěkné počasí a vyjet si někam ven. Na druhou stranu, pokud máte doma stacionární kolo, umožní vám trénovat v jakoukoliv dobu a za každého počasí, dokonce i ve dnech, kdy nejdete cvičit do posilovny, můžete sednout na kolo a podpořit tak spalování tuků.
Cyklistika vám pomůže jak odbourávat tuky, tak tvarovat a zpevnit svaly. Je to velice oblíbený sport, který se k těmto účelům s úspěchem používá už dlouhou řadu let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies