Cyklistické brýle - jak chránit oči

K cyklistice neodmyslitelně patří brýle. Ke sportování nestačí jen běžné sluneční brýle, ale měli bychom chránit oči speciálními cyklistickými brýlemi, které vám zaručují bezpečnou a komfortní jízdu. Jak je vybírat?
Žena v cyklistické přilbě opírající se o řídítka kola

Cyklistické brýle – jakou mají funkci

Při jízdě musíme chránit oči nejen proti slunečním paprskům, ale také proti větru, hmyzu, nečistotám a odlétávajícímu prachu.

Cyklistické brýle – vybírejte podle toho, jací jste cyklisté

Jiné brýle bude potřebovat „sváteční” cyklista a jiné závodník extrémních disciplín. Pro extrémní sjezd se používají speciální brýle, které svým vzhledem připomínají brýle, které používají lyžaři. Některé brýle určené pro závody mají i speciální fólie, které se po zašpinění skel za jízdy strhnou a vyčistí se tak vhled. Běžní cyklisté pak mohou vybírat z klasické nabídky cyklistických brýlí nejlépe v odborné cyklistické prodejně.

Cyklistické brýle – základem je sklo

Důležitý je nejen tvar, obruby a použitý materiál, ale také skla a jejich odstín. Odstín brýlí vybírejte podle míry slunečního záření. Do ostrého slunce nejsou vhodná čirá, světlá nebo žlutá skla. Příliš tmavá skla mohou být zase v podvečer nebezpečná. Za tímto účelem dělají někteří výrobci speciální obruby, ve kterých lze skla vyměňovat podle potřeby. Kvůli bezpečnosti se vyrábějí skla z plastů nebo s polykarbonátovými čočkami, které mají různé zabarvení. Skla jsou opatřeny UV filtrem, mohou obsahovat i další úpravy, které zvyšují odolnost proti otěru.

Cyklistické brýle – tvar brýlí

Tvar brýlí splňuje nejen módní designové trendy, ale také především hledí na ergonomii. Tvar brýlí by měl kopírovat obličej a měl by být aerodynamický tak, aby chránil oči dokonale ze všech úhlů.

Cyklistické brýle s dioptrickou korekcí

Ani lidé s jakoukoliv refrakční vadou nejsou ochuzeni o sportovní brýle, které mají dioptrickou korekci. Dnes už spousta firem na našem trhu vyrábí sportovní brýle, do kterých se dá vložit jednoduchým způsobem vložka s dioptrickou korekcí. Popřípadě volte běžné cyklistické brýle a kontaktní čočky (třeba jednorázové), které jsou pro sport jako stvořené.

Cyklistické brýle musí sedět

Ať už koupíte jakékoliv brýle, pečlivě si je vyzkoušejte, ponechte nějakou chvíli na nose a až si budete jistí, že vám opravdu sednou, uvažujte o jejich nákupu. Nechejte si také poradit od odborníků.

Cyklistika - sport i zábava

Cyklotrasy - cyklistické léto 2006
Krušné hory a cyklotrasy
Jizerské hory a cyklotrasy
Jeseníky a cyklotrasy
Krkonoše a cyklotrasy
Dovolená na kole - půjčovny kol
Dovolená na kole - přeprava
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies