Cviky vhodné k protažení krční páteře

Sedavé zaměstnání je nejčastějším viníkem problémů s krční páteří. Zejména lidé, kteří pravidelně pracují 8 hodin (a déle) denně u počítače, jsou k těmto problémům náchylnější. Jak tedy posílit krční páteř? Poradíme Vám!

Muž sedící na kancelářském křesle s počítačem na kolenou

Sedavé zaměstnání způsobuje problémy s krční páteří

Pokud nechcete při svém sedavém zaměstnání skončit z bolestmi krční páteře, musíte si včas uvědomit, že bez vlastního přičinění to nepůjde. Jak tedy pomoci krční páteři k větší odolnosti? Zejména pravidelným cvičením, dostatkem odpočinku a kvalitním spánkem, zdravým životním stylem, odbouráním stresu a rovnoměrným rozložením zátěže při práci.

Cvičte i při práci

Problémům s krční páteří se můžete vyhnout i pravidelným cvičením v práci. Pracujte u počítače nejdéle 2 hodiny v kuse, poté si dopřejte 10-ti minutovou přestávku. Projděte se, nebo si zacvičte některý z níže uvedených cviků. Pořiďte si do práce na sezení gymnastický míč. Nemusíte na něm sedět pořád, ovšem každá minuta, kterou na míči strávíte, Vám dopomůže k pevnějším zádům a také ke správnému držení těla. Naplánujte si alespoň pár desetiminutových intervalů během dne, vaše záda to ocení.

Cvik na protažení krční páteře č.1

Posaďte se do tureckého sedu a narovnejte záda. Dejte si obě paže na temeno hlavy a s výdechem pomalu předkloňte bradu a přitáhněte si ji až k hrudníku. Dlaněmi tlačte do temene hlavy. Tento cvik opakujte minimálně 10x.

Cvik na protažení krční páteře č.2

Posaďte se do tureckého sedu a narovnejte se. Položte si na temeno hlavy jednu ruku a s výdechem ukloňte hlavu mírně šikmo stranou. Nezapomínejte neustále udržovat rovná záda. Zůstaňte s ukloněnou hlavou a rovná záda pomalu skloňte do kočičího hřbetu, přitom zatněte břišní svaly a bradu přitáhněte k hrudi. Tento cvik opakujte alespoň 2x na každou stranu.

Cvik na protažení krční páteře č.3

Klekněte si na kolena, dlaně opřete o zem a kolena dejte mírně od sebe. Nadechněte se a s výdechem vyhrbte záda a předkloňte hlavu. V této poloze vydržte několik vteřin, poté povolte. Tento cvik proveďte alespoň 10x.

Cvik na protažení krční páteře č.4

Sedněte si na židli a vyrovnejte záda. Hlavou pomalu „opisujte" co největší kruhy, přitom se snažte pravidelně a zvolna dýchat. 5x opakujte v obou směrech.

Cvik na protažení krční páteře č.5

Klekněte si na kolena, dlaně opřete o zem a kolena dejte mírně od sebe. Z polohy v kleče si sedněte na paty a ruce vytahujte co nejvíce dopředu. Poté povolte a pomalu přejděte znovu do kleku. Dejte jednu z paží na střed, druhou paži natáhněte a poté zapažte. Tento cvik opakujte alespoň 5x na každou stranu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies