Cviky pro lepší pohyblivost

Pokud pravidelně nesportujete, vaše pohyblivost se časem zhorší. Přitom stačí jen několik protahujících cviků. Dobrá pohyblivost příznivě ovlivňuje naší fyzičku i duševní pohodu.
Žena otočená zády se zvednutýma rukama

Protahování těla snižuje bolesti zad

Tyto cviky jsou dobré nejen pro zvýšení pohyblivosti, ale také jako prevence bolesti zad. Máte-li sedavé zaměstnání, udělejte si v polovině pracovní doby přestávku na malé protažení. Všechny níže popsané cviky opakujte alespoň 3x, nikdy však nepřekračujte hranici bolestivosti. Jak se bude vaše pohyblivost zlepšovat, můžete také zvyšovat počet cviků. Protahování lze využít také jako forma strečinku před jakýmkoliv druhem cvičení.

Trhání jablek

Tento cvik všichni dobře známe ze školních let. Stoupněte si na špičky, nohy rozkročte na šířku ramen. Ruce zvedněte nad hlavu a snažte se je střídavě napínat co nejvíce ke stropu, jako byste chtěli trhat jablka rostoucí až v samých korunách stromů. Nezaklánějte přitom hlavu!

Špičkování

Sedněte si, nohy široce rozkročte. Rukama se snažte dotknout špičky prstů střídavě na jedné a poté na druhé noze. Totéž opakujte s nohama u sebe.

Příčné vytáčení

Lehněte si na záda, nohy pokrčte v kolenou a střídavě se trupem vytáčejte napravo a nalevo. Zapojte také paže – při vytáčení nalevo směrujte vlevo i paže a nohy vytočte na druhou stranu a naopak.

Protahování boků

Postavte se rovně, nohy rozkročte na šířku ramen. Vytáčejte trup doprava a doleva jak nejvíce můžete.

Protahování lýtek

Postavte se asi metr od stěny, zapřete se o ní rukama, jednu nohu přikrčte. Druhou nohu se snažte protahovat tak, abyste cítili pnutí lýtkových a podkolenních svalů.

Tématické články - doporučujeme:

Kalanetika

Cvičení na míči

Cviky pro zpevnění ramen

Bolesti zad trápí 80% populace

Bolesti zad – příčiny, prevence, léčba


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies