Cvičení s dětmi – víte, jak na to?

Dítě si od narození osvojuje obrovské množství pohybů. Pomoci mu můžeme různými druhy her a cvičení, které přispívají k rozvoji koordinace a ke zdokonalování pohybů. Přinášíme tipy na cvičení pro děti od narození až do školního věku.

Chlapec opřený bradou o balón

Cvičení pro miminka do 4 měsíců – zvedání hlavičky a posílení rovnováhy

Od prvního měsíce věku dítěte je dobré učit jej zvedat hlavičku. Alespoň dvakrát denně miminko pokládejte na bříško (ne bezprostředně po krmení!) a mluvte na něj, ukazujte mu hračku, zkrátka se jej snažte donutit, aby hlavičku zvedlo. Dávejte pomalu hračku střídavě na levou a na pravou stranu, aby se také naučilo správně hlavu otáčet. Totéž provádějte při poloze vleže na zádech.

Pro posílení rovnováhy děťátko můžete zvedat nad sebe, kroužit s ním ve vzduchu a napodobovat pohyby letadla. Položte dítě na paže sepnuté před sebou, jeho hlavičku opřete o své dlaně. Spouštějte ho v rukách dozadu a zase dopředu do úrovně svých očí.

Cvičení pro děti od 4 do 6 měsíců – paseme koníčky

Kolem čtyř měsíců se dítě začne obracet na bok, poté na bříško a v půl roce věku už by se mělo samo dokázat přetočit z bříška na záda. Pomoci můžete miminku tak, že mu ukazujete hračku ze strany na stranu tak, aby se překulilo. Učte děťátko zapřít se v poloze na bříšku o ruce – takzvaně pást koníčky. K rozvoji motoriky slouží také nejrůznější chrastítka, která se dají zavěsit do postýlky nebo kočárku.

Cvičení od 6 do 10 měsíců – dítě samo sedí

Dítě v tomto období se už umí kutálet ze strany na stranu, umí se posadit a vzít do ruky téměř cokoliv. Pomožte miminku rozvíjet práci s rukama a objevit jeho tvůrčí schopnosti. Postavte před něj kostku a na ni další a další, až postavíte věž.

1 rok – dítě se učí chodit

Jakmile dítě začne chodit, učte jej udržet rovnováhu. Přidržujte potomka za ruce a choďte po úzké lavičce nebo po okraji křesla. Položte před dítě na zem hračku, aby bylo donuceno dřepnout si a zvednout ji.

2 roky – rozvíjejte motoriku dítěte

Posaďte se na zem a zvedněte kolena tak, abyste dítěti vytvořila jakýsi most. Dítě se má snažit tímto mostem prolézt. Lehněte si s dítětem na záda a koulejte se napravo a poté nalevo. Dobré je také protahování - postavte se a natáhnutím rukou ukažte, jak jste velká. Poproste dítě, ať vám taky ukáže, jak vyrostlo.

3 až 7 let – cvičení formou her a písní

Ukazujte co nejvíce dítěti souvislosti mezi různými zvuky. Kráva dělá bů, pejsek haf haf.. Zahrajte si s ním na zoologickou zahradu a předvádějte různá zvířátka. K tomu vám mohou pomoci dětské písničky doprovázené cvičením – cvičit můžete například podle DVD Cvičení s Míšou.

DVD Cvičíme s Míšou jako pomůcka při cvičení s dětmi

Děti milují cvičení spojené se zábavou – poslouchejte proto písničky, u kterých můžete zpívat i tancovat. Mimika, gestikulace a pohybové znázornění obsahu písní CD a DVD s Míšou napomáhají rozvoji dětské mentality i fantazie. Děti u písniček tleskají, předvádějí zvířátka, tančí ve dvojicích i samostatně. Přidat se samozřejmě mohou i rodiče.

Zatímco u DVD Cvičíme s Míšou můžete cvičit podle videoklipů, u CD řady Minidiskotéka (Kluci a holky z naší školky, Minidiskotéka v ZOO, Bu Bu diskotéka, Diskotéka v cirkuse) si děti mohou prozpěvovat jednoduché texty písní. Pozor, všechna tato DVD i CD jsou pro děti vysoce návyková! 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies