Curling - metaná na ledě

Curling nebo tzv. metaná na ledě, je původně hra skotských gentlemanů. V dnešní době je však rozšířena po celém světě a od roku 1998 se stal curling medailovým olympijským sportem.
Lidé na ledě při hře curling

Curling – historie

Curling se poprvé objevil v 16. století ve Skotsku. Nejpravděpodobněji tuto “ledovou“ hru provozovali Vlámové (imigrovali do Skotska) na zamrzlých jezerech. Roku 1716 byla ve Skotsku dána první pravidla a v roce 1838 vznikl Royal Caledonian Curling Club, kde se pravidla pozměnila. Od roku 1966 existuje mezinárodní curlingová organizace.


První mistrovství světa v curlingu se konalo roku 1959, ale jen u mužů. Teprve v roce 1979 se konal historicky první ženský šampionát v tomto sportu. Oficiálním olympijským sportem se stal curling roku 1998.

Curling – o hře

Na jedné ledové ploše (dráze) proti sobě soupeří vždy dva čtyřčlenné týmy. Každý tým má k dispozici 8 kamenů odlišné barvy (červená a žlutá). Cílem curlingu je, postupným odhazováním a metením, zahrát co nejvíce kamenů blíže středu cílových kruhů, než je nejbližší kámen soupeře.


Pouze kámen, který je v kruhu, se počítá jako bod. Když se odehraje všech 16 kamenů, končí jeden úsek hry neboli end a počítá se skóre. Jedno utkání se většinou hraje na 8 až 10 endů.

Curling – dráha

Dráha pro curling má speciálně upravený povrch, díky němuž mohou kameny klouzat a zatáčet.

Curling – kameny

Kameny určené pro curling jsou vyrobeny ze skotského granitu a váží kolem 18 kilogramů. Hráči mu při odhozu udělují rotaci, čímž po ledě nejede rovně, ale zatočí asi o metr po směru rotace.

Curling – metení

Metením se v curlingu prodlužuje dráha, to znamená, že kámen dojede dál. Kámen je možno zametat po celé dráze libovolným počtem hráčů.

Curling – vybavení hráčů

Hráči jsou na curling vybaveni curlingovou obuví a koštětem. Obuv je typická tím, že jedna bota má kluzkou podrážku a druhá naopak protiskluzovou. Koště má spodní část potaženou syntetickými materiály.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies