Craving

Většina z nás se snaží zdravě stravovat, protože chce – jak to propagují lékaři a odborníci na výživu – zdravě žít. Přesto přibývá lidí, kteří mají s jídlem vážné problémy.

Tři kostky cukru

Craving - cesta ke štíhlé linii?

Jistě jste častokrát slyšeli o anorexii ( nechuť k jídlu) a bulimii ( přejídání), ale dnes se budeme věnovat méně známému problému, který se odborně nazývá „craving“.

Co znamená slovo"craving"?

V překladu znamená craving dychtění po něčem, neovladatelnou chuť, v tomto případě po sladkostech. Příčina nemoci není přesně definována, ale zřejmě pramení z procesů probíhajících v lidském organismu. U pacientů s výraznou chutí na sladké byly zjištěny poruchy produkce serotoninu – hormonu, jež vyvolává pocit uspokojení.

Hladina tohoto hormonu bývá velmi nízká a zvýšit se dá podáváním potravin s obsahem cukrů. Craving – touha po sladkém může ve finále vyústit až ve stav srovnávaný se závislostí na jakékoliv jiné droze, v tomto případě jde o jídlo.

Jak se dá poznat, že trpíte cravingem?

Není–li na dosah sladkost, jste snadno podrážděná, máte depresivní pocity, dokonce Vás může rozbolet hlava. Všechny tyto příznaky však pominou, jakmile sníte, co Vám chybí. 

Jak si poradit v případě podezření, že se Vás craving týká?

Používejte relaxační techniky, naučte se správně dýchat a uvědomit si, kdy Vás nejčastěji tísnivé pocity přepadají. Věnujte dostatek času pohybu – zvýšená fyzická činnost podněcuje tělo k produkci hormonů štěstí a tím zamezíte atakům cravingu. Hledejte zdravé náhražky – pokud si nemůžete odepřít některé potraviny, volte jejich „lehčí“ variantu.

S chutí na sladké se dá bojovat. Ať už pod dohledem lékaře, terapeutických skupin. Ale na začátku budťe upřímní sami k sobě a zkuste si položit otázku, zda i Vy nemáte se stravováním nějaký „problém“.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies