Co vás čeká na dovolené na talíři?

Dovolená je teprve před vámi a vyrážíte za hranice? Pojďme se podívat jaké dobrůtky či gastronomická překvapení vás mohou čekat na talíři v zemích, které nejčastěji a nejraději navštěvujeme.

Cizrnové pyré

Chorvatské pochutnání

Země s průzračným mořem patří stále mezi námi oblíbené lokality. Pro kuchyni Chorvatů je typická zelenina, ryby a koření. Ale jistě nepohrdnete ovčím sýrem, dalmatským a istrijským pršutem či slavonským kulenem. Máte raději Istrii? Pak ochutnejte jehněčí maso, pašticadu a velice oblíbené mořské plody. Víte co je maneštra? Chorvatská domácí kuchyně z fazolí, uzeného masa a brambor. Celá dobrota je samozřejmě dochucená kořením a zeleninou, tedy cibulí, rajčaty, pepřem, bobkovým listem a solí.

Co na zapití? Určitě chorvatské víno. Třeba červené Plavac a Opolo nebo bílé Muškát či Pinot. Raději něco ostřejšího? Pak se můžete těšit na Travaricu a Rakiji.

Střední Dalmácie

Chuť horkého Egypta

V Egyptě se najíte podobně jako v Izraeli, Turecku a Libanonu. Stejně jako v Chorvatsku i v egyptské kuchyni hraje velkou roli koření. Za zmínku stojí pečivo, můžete ochutnat nejrůznější placičky, pitu, obyčejný chléb i francouzské bagety.

Co nějaké opravdu národní pochutnání? Vyzkoušejte hummus, což je směs cizrnového pyré a sezamu se zeleninou, olivovým olejem a pitou.

Dalším egyptským typickým pokrmem je foul. Jde o zapečené hnědé boby se zeleninou v chlebové placce. Nakonec kultoví musaka. Pečenou pochoutku s lilkem a brambory v hlavní roli zná snad každý.

Egypt - ráj českých turistů

Zdravá kuchyně Řecka

Řekové jsou opravdoví gurmáni, kteří svou kuchyni obohatili o prvky kuchyně orientální a turecké. Které potraviny jsou v Řecku top? Cuketa, lilek, paprika, rajčata, olivový olej, mořské plody a ryby, bazalka, kopr, saturejka, oregáno, anýz, koriandr, bazalka, saturejka a česnek. Řekové nedají dopustit na jejich vyhlášené dezerty, ve kterých nesmí chybět vlašské ořechy a med. K večeru si dopřejte anýzové Ouzo či víno Retzinu. Typická řecká jídla jako je gyros a tzaciki jistě nemusíme jmenovat.

Ostrov malých želviček - Zakyntos

I ve Francii se najíte zdravě

Francouzi dobré jídlo milují, právě proto věnují jeho přípravě takovou pozornost. S láskou vám naservírují ryby, čerstvou zeleninu, maso, kvalitní masné výrobky, mořské plody, výborné omáčky, sýry a houby. Všechna jídla umí skvěle dochutit pomocí bylinek. Možná ve Francii nepohrnete ani hlemýžděm nebo vyhlášenými žabími stehýnky. Francouzi velice rádi připravují také vnitřnosti včetně ledvinek, žaludků a drštěk. Vše zapijte kvalitním francouzským vínem z různých oblastí.

Paříž - město lásky a památek

Sezónní Itálie

Italové vaří z čerstvých surovin, nejčastěji z ovoce, zeleniny a mořských plodů. Vše musí být čerstvé, takže také sezónní. Na druhou stranu, často při vaření sáhnou po sterilovaných rajčatech. V Itálii se nevyhnete těstovinám, Mozzarelle, Gorgonzole a Parmazánu. Stejně jako Francouzi milují i chuť čerstvým bylinek, nejlépe petrželky, bazalky, fenyklu, šalvěje, oregána a rozmarýnu. Rozhodně ochutnejte pravou neapolskou pizzu ze slaného těsta, rajčat, sardelek, sýra a bylinek.

Dieta přímo od moře - Itálie

Přejeme šťastnou s a dobrou chuť.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies