Co o vás prozradí rukopis

Nejen to, do jakých barev se nejčastěji oblékáme, ale také typ písma vypovídá mnohé o našem charakteru. Naučte se základy grafologie a odhalte své skryté stránky.

Pero položené na popsaném papíře

Co je a jak funguje grafologie

Grafologie je věda, která odhaluje povahové vlastnosti člověka z jeho rukopisu. Z písma lze ale vyčíst i vaše komunikační schopnosti, schopnosti odolávat stresu, zda jste náladová či stálá, introvert nebo extrovert a dokáže odhadnout i váš momentální stav – jistě jste si sami všimli, že je váš rukopis trochu jiný, když jste ve výborné náladě a jiný v období smutku či nemoci.

Protože se jedná o součást psychologie, můžete si grafologický rozbor nechat udělat u odborníka na lidskou duši nebo přímo u grafologa. Základy ale zvládnete sami! Tak pojďme na to!

Základy grafologie - zjistěte něco o sobě!

Šířka písma

Úzké písmo vypovídá o nedůvěřivosti, pesimismu a skepticismu. Takový pisatel je ponořený do sebe, má zvýšenou potřebu sebeúcty a těžko snáší kritiku. K jeho pozitivním stránkám ale patří přesnost a důslednost. Naopak lidé s širokým písmem jsou spontánní až extrovertní, velmi otevření a družní, bohužel ale také často ukvapení, netrpěliví a nedbalí. Mají problémy se soustředěním a zásadovostí.

Sklon písma

Většina pisatelů má pravosklonné písmo, to patří lidem družným a společenským. Písmo levosklonné vypovídá o nedůvěře k okolí, o zábranách a vnitřních konfliktech. Také nepravidelný sklon patří nevyrovnaným osobnostem. Písmo zcela rovné zase prozrazuje opatrnost.

Spojitost písma

Spojitostí se myslí návaznost jednotlivých písmen ve slovech. Nejsou-li jednotlivá písmena psaná jedním tahem, prozrazují o jeho pisateli přetvařování a nepoctivost. Písmena také mohou být někdy spojená a někdy ne, podle míry pak mluvíme o nízké či vysoké spojitosti. Nízká spojitost všeobecně vypovídá o vnitřní nevyrovnanosti, ale také schopnosti intuice a tvůrčích schopnostech; vysoká spojitost písma zase o vyrovnané a přizpůsobivé bytosti, které ovšem chybí nápaditost a je spíše zaměřena na logiku než duchovní sféry.

Pečlivost a pravidelnost písma

Pravidelnost, pečlivost a čtivost písma nám umožňují získat představu o kázni, přizpůsobivosti a pořádkumilovnosti pisatele. Logicky tedy rozházené, neupravené písmo napoví, že pisatel k životu přistupuje stejně jako k papíru na psaní. Málo pečlivé písmo odhaluje nepořádnost, pohodlnost, lehkomyslnost. Naopak velmi pečlivé, přehledné a čtivé písmo značí stálost, zodpovědnost, ale též strnulost až suchopárnost. Ideální je písmo psané lehce, čtivě, ne však strojově přesně.

Mezislovní mezery

Mezery mezi jednotlivými slovy by měly být tak velké, aby se mezi ně vešlo pisatelovo „a“. Pak lze mluvit o vyrovnaném člověku se smyslem pro pořádek. Pokud je tato mezera menší, pisatel je hbitý a pohotový, pakliže jsou ale slova doslova natěsnaná na sebe, dotyčnému chybí logické myšlení a je ovládán svými pudy. U velkých mezer (do mezery se vejde pisatelovo a 1,5x) se projevuje nespolečenskost, sklony k samotářství, potíže s navazováním přátelských i partnerských vztahů. Jsou-li mezery ještě větší, může se jednat o příznak naprosté izolovanosti, nebo dokonce i duševní choroby.

Ostrost písma

Zatímco některé písmo vykazuje ostré hrany, jiná písma jsou obloukovitá, tzv. těstovitá. Lidé s ostrým typem písma jsou méně spontánní, vyznačují se sebeovládáním a mívají vyhraněné postoje. Obloukovité písmo zase patří lidem uvolněnějším, kteří si umějí užívat života, horší je už ale jejich schopnost sebeovládání.

Související články

Grafologie - jaký je muž jako milenec?

Práce - životopis o vás mnohé napoví

Jak napsat motivační dopis

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies