Co dělat, když dítě krade

Načapali jste své dítě při krádeži? Klid. Ne vždy to znamená, že potomek roste pro kriminál! Zjistěte jeho motivy a včas předejděte tomu, aby mělo dítě chuť krádež zopakovat.

Holčička držící bankovku peněz

Zjistěte proč

Pokud zjistíte, že vaše dítě krade, nevyšilujte. Nepřiměřeně tvrdé tresty obvykle nic neřeší – ba naopak mohou z trucu vést k podobnému skutku. Dejte důrazně najevo nesouhlas, ale zajímejte se také, proč se dítě ke krádeži uchýlilo. Důležitější než trest je totiž odhalit a napravit samotnou příčinu.

Peníze jako prostředek ke splnění tužeb

Utrácíte peníze pouze za důležité, potřebné věci a za hlouposti nevydáte ani korunu? To může být jedna z příčin krádeže. Dítě touží jít do obchodu a koupit si, po čem touží – dopřejte mu to proto alespoň občas, myšlenky na krádež díky tomu odsunete do ztracena. Pomáhá také dávat dítěti alespoň malé kapesné, ať si může nějakou tu drobnost občas pořídit samo. Touží po velkých věcech? Vysvětlete mu svou finanční situaci, aby si uvědomilo, že na rozhazování prostě nemáte. Umožněte mu ale peníze získat jinak – třeba brigádou.

Peníze pro zvýšení obliby u přátel

Další možnou variantou je, že vaše dítě těžko získává kamarády a proto se je snaží koupit. Pořídí jim co chtějí a najednou cítí, že je lépe přijímáno. V dnešní době se děti snaží přiblížit svým vrstevníkům i způsobem oblékáním a tím, co je považováno za „in“ – třeba mít už na základní škole mobilní telefon. To všechno může vést k touze po krádeži – dítě ví, že mu žadonění u rodičů nepomůže, a tak se zařídí po svém. Zde se vyplatí zapracovat na sebevědomí dítěte – rozvíjejte jej v tom, co jej baví.

Uvolněná či příliš tvrdá morálka

Nejhorší jsou případy, kdy v rodině vládne uvolněná morálka. Pak se hříchy dítěte napravují těžko, rodiče by přece jen měli jít příkladem. Ke krádeži ale může vést i tvrdý styl výchovy – samotná krádež je pak jakousi vzpourou. Zde doporučujeme návštěvu psychologa.

Vybudujte si respekt u svých dětí!

Nejčastější chyby při výchově

Šikanu často děti nepřiznají

Chorobní lháři

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies