Cirhóza jater

Cirhóza jater, známá také jako tvrdnutí jater, je chronické onemocnění charakteristické zánikem jaterních buněk, zmnožením vaziva a uzlovitou přestavbou jaterní tkáně. Tím játra přestávají fungovat a tzv. ztvrdnou.
Mužská tvář

Cirhóza jater – příčiny nemoci

Nejčastěji se cirhóza jater objevuje u lidí, kteří nadměrně konzumují alkohol. Také chemikálie a toxiny, kterým je naše tělo každý den vystavováno, mohou vést ke ztvrdnutí jater. Kromě velké řady škodlivých látek, které do těla vstupují potravou i z ovzduší je to i množství léků.


Třetina cirhóz jater vzniká následkem žloutenky typu B a C. Dále nás cirhóza jater může postihnout při onemocnění žlučových cest, srdeční nedostatečnosti a u řady vrozených nemocí.

Cirhóza jater – jak probíhá

Celý proces tvrdnutí jater probíhá dlouho a nepozorovaně. Játra nijak nebolí, ale pracují méně. Ani při běžných každodenních činnostech to člověka výrazně neomezuje.

Cirhóza jater – příznaky nemoci

  • Únava
  • Kožní změny (zarudnutí dlaní, pavoukovité skvrny na trupu)
  • Zvýšená krvácivost
  • Tvorba modřin
  • Nadýmání
  • Nevolnost
  • Žloutnutí očního bělma
  • Zvětšení obvodu břicha
  • Jícnové varixy
  • Zvracení krve
  • Psychické poruchy

Když cirhóza jater začne obtěžovat i při každodenní práci, bývá jaterní tkáň z velké části poškozena, a to nenávratně. Pak už se léčba většinou zaměřuje jen na následky cirhózy. Jediným řešením je pak už jen transplantace jater.

Cirhóza jater – diagnóza nemoci

Aby byla diagnóza cirhózy jater správná je zapotřebí několik vyšetření. Ultrazvukem se lékaři přesvědčí o velikosti, stavbě jater a přítomnosti tekutiny v dutině pobřišnice. Rozborem krve se zjistí přítomnost biochemických známek jaterního postižení a změna tvorby krevních bílkovin.


Ke konečnému určení diagnózy cirhózy jater je většinou zapotřebí mikroskopické vyšetření jaterní tkáně. Ta se odebírá tenkou jehlou při tzv. biopsii jater. V některých případech jsou nutná endoskopická či tomografická vyšetření.

Cirhóza jater – léčba nemoci

V první řadě je nutná úplná abstinence alkoholu. Nutností je úprava životosprávy a strava bohatá na vitamíny. Pokud má pacient sklon k otékání břicha, musí snížit přísun soli.


Jestliže je příčinou cirhózy jater virový zánět jater, lze v funkci jater zlepšit léčbou léky, které množení virů zastavují nebo stimulují imunitní systém.


Má-li postižený cirhózou jater varixy v jícnu rozsáhlé nebo došlo-li ke krvácení, lze jejich tvorbu přerušit pomocí tzv. sklerotizace.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies