Zdravi-a-zivotni-stylZdraví a životní styl

Čím nahradit vejce?

Uvažujete nad tím, jak uvařit bez vajec a čím je nahradit, když jsou na pultech supermarketů stále tak drahá? Máme pro vás pár tipů, které vejce hravě nahradí.

Zdroj:eureferendum.blogspot.com
Zdroj:eureferendum.blogspot.com

Ve čtyřicátých letech minulého století, tedy v období druhé světové války se některé suroviny nahrazovaly běžně. Například místo kvalitního másla byly k dispozici pouze margaríny, které jsou dnes součástí každé domácnosti, a přijde nám to naprosto normální. Stejně tak se různými způsoby nahrazovala i vejce a další potraviny, bez nichž si to málokterá současná hospodyňka vůbec nedokáže představit. Přesto existují náhražky, kterými lze zmiňovaná vejce nahradit, aniž bychom to skutečně poznali a některé z nich užíváme v kuchyni poměrně často.

Solamyl – bramborový škrob

Solamyl se v kuchyni používá především k zahušťování omáček nebo k přípravě pudinků. Můžeme ho ale použít i místo vajec a to nejen pro běžný trojobal (1 lžíce solamylu + 200ml vody/mléka+ lžička mouky – zamíchat), ale i do palačinek (1 lžíce) nebo bramboráků (1 lžíce).

Kypřící prášek do pečiva

Prášek do pečiva nemusíme použít pouze jako samostatné kypřidlo. Jeden sáček totiž umí nahradit zhruba 2 běžně velká vajíčka.

Želírovací prášek

Želírovací prášek neboli želatina je v pekařství a cukrářství místo vajec využívána běžně. Jeden sáček želatiny nahradí až tři běžně velká vejce.

Vajahit

Jedná se o směs složenou ze syrovátky, škrobu, sojové bílkoviny a lecitinu (není vhodná při alergii na mléko). Jedna lžíce smíchaná s 45-50ml vody dokáže nahradit jedno vajíčko.

Hraška

Hraška je stejně jako Vajahit směs různých ingrediencí, jako je hrách, obiloviny a koření. Zcela dokáže nahradit vejce a neobsahuje žádný lepek, glutaman sodný, cholesterol, barviva ani žádné konzervanty. Je proto vhodná i pro alergiky, kteří nesmějí potraviny obsahující lepek.

Zobrazeno: 1480 × 19.04.2012

Comments Diskuze