Cigarety zabíjí i nekuřáky

Kouření je příčinou mnoha onemocnění, pasivní kouření navíc škodí také nekuřákům. Jen v ČR na následky kouření ročně zemře 23.000 lidí, z toho několik set pasivních kuřáků.

Prsty držící zapálenou cigaretu

Pasivní kouření – co to je

Nacházíte-li se v místnosti s kuřákem a sami nekouříte, nikotinu přesto neuniknete. Vdechujete totiž tabákový kouř, který kuřák produkuje a proti své vůli se tak necháváte zabíjet.

Pasivní kouření a jeho nebezpečí

  • Pasivní kouření je příčinou stejných nemocí jako u kouření aktivního, jen v menší míře.
  • Nekuřáci vystavováni pasivnímu kouření jsou ohrožováni předčasnou smrtí stejně jako kuřáci.
  • V důsledku pasivního kouření u nás ročně umírá několik stovek nekuřáků, a to především na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu plic.
  • Osoby s astmatem jsou náchylné k astmatickému záchvatu při pobytu v zakouřeném prostředí.
  • Pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Pasivní kouření a děti

Děti jsou na tabákový kouř mnohem citlivější než dospělí. Děti rodičů - kuřáků (bohatě stačí, když kouří jen otec či matka) jsou náchylnější k srdečním a dýchacím onemocněním, mají častěji záněty středouší a najdeme mezi nimi více astmatiků než u dětí nekuřáků.

Ženy kouřící během těhotenství poškozují budoucí fyzický i duševní vývoj dítěte. Zvláště nepříznivě ovlivňuje kouření nastávajících matek růst dítěte, vývoj nervové soustavy a jeho schopnost soustředit se. Po narození jsou takové děti náchylnější k nádorovým, srdečním a dýchacím onemocněním. Až u poloviny dětí, které zemřely na syndrom náhlého úmrtí dítěte, je příčinou kouření matky.

Pasivní kouření a boj za čistý vzduch

Nekuřáci jsou pasivnímu kouření denně vystavováni: doma, na pracovišti, v barech a restauracích. Jedním ze způsobů, jak chránit čistý vzuch jsou protikuřácké kampaně a zákazy kouření na veřejných místech. Protikuřácká politika není bojem proti kuřákům, ale ochranou nekuřáků. Kuřáci svou závislostí zabíjejí nejen sebe, ale i všechny okolo. A s tím je třeba něco udělat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies