Chytré odpovědi pro rozpačité rodiče

Znáte to – sotva dítko začne mluvit, zasype vás lavinou otázek. A na některé se dost těžko hledá pohotová a věku přiměřená odpověď, zvlášť když otázka přijde zcela nečekaně, což už tak většinou bývá…Jak se ctí vyváznout z otázek na tělo týkajících se sexu, smrti, rozvodu a dalších záležitostí?

Matka s dítětem držící knihu

Nevědět není ostuda

Britská studie 2 500 rodičů ukázala, že když přijde dítě s otázkami na naši planetu, vesmír či lidské tělo, tak většina rodičů jim není schopna správně odpovědět. Na jednu stranu je to celkem logické - rodič není chodící encyklopedie. Na druhou stranu se však vyhněte vymyšleným „vtipným" odpovědím nebo „nevím". Nejlepším řešením je dopátrat se odpovědi společně, což je v době internetu v každé rodině hračka.

Otázky, při kterých se zapotíte

Jak se miminko dostane do bříška?

Zapomeňte na včelky, čápy, vrány a další zvířectvo. S ohledem na věk dítěte mu vysvětlete podstatu oplození. Je pochopitelné, že jiný slovník použijete u tříletého a jiný u desetiletého potomka. Můžete si pomoci panenkou, obrázky nebo sehrát loutkové divadlo. Předškolnímu dítěti většinou stačí jen základní informace, nepídí se po detailech a samo dá dalšími dotazy najevo, zda ho odpověď uspokojila, nebo ne. U větších dětí můžete otázkám o sexu předejít včas podstrčenou knihou o tomto tématu (čím dřív, tím líp - když něčemu nebude rozumět, proberete to společně). Podstatné je jedno: nelžete, nemlžte, nesnažte se z rozhovoru vycouvat.

Proč dědeček umřel?

Je jisté, že úmrtí v rodině - a nemusí se jednat o člověka, ale „jen" o zvíře - rozpoutá smršť otázek na toto téma. Odpověď, kterou dítěti dáte, bude formovaná hlavně vaší vírou a filozofií. Univerzálně lze říct, že dědeček byl moc nemocný a starý a přestalo mu pracovat srdíčko. Nepoužívejte eufemismy jako „dědeček odešel, opustil nás, usnul navždycky" apod., tím dítě jen zmatete. Jednak je pro něj pojem „navždycky" příliš abstraktní, jednak se bude bát usnout nebo vás bude bombardovat otázkami, kdy se zase vrátí. A připravte se na to, že tuhle otázku dítě za nějaký čas zopakuje - definitivnost smrti zatím nedokáže pochopit.

Proč s námi tatínek už nebydlí?

Dítě už z kolektivu ví, že někteří rodiče bydlí spolu, a jiní ne. Samozřejmě si přeje, aby se otec vrátil, a vinu hledá u sebe - nebyl jsem hodný/á, moc jsem zlobil/a... Více než konkrétní důvody rozchodu potřebuje uklidnit, že jste stále rodina a že rozchod nebyla jeho chyba. Ujistěte ho, že maminka a tatínek jej stále milují a že je v pořádku, že i ono miluje oba rodiče, ať už se mezi nimi stalo cokoli.

Proč je ten pán černý?

Tahle otázka položená v přeplněném autobusu dokáže znervóznit každého rodiče. Vybruslete z ní vysvětlením, že pán pochází z jiné země, kde svítí sluníčko a černá barva ho chrání před spálením. Mimochodem - vysvětlete později dítěti, že lidé nemají rádi, když se o nich mluví před jinými lidmi.

Pár pravidel, jak odpovídat dětem

  • Jednotně. Dítě by od členů domácnosti mělo slyšet vpodstatě shodné odpovědi, což někdy může být problém vysvětlit hlavně prarodičům.
  • Nepoužívejte větu „teď nemám čas", „počkej, až dožehlím (dovařím, pověsím prádlo...)" nebo „na to jsi ještě malý/á, nebudeš tomu rozumět". Dítě si začne hledat informace jinde.
  • Pokud neznáte odpověď, přiznejte to. Můžete ji hledat společně. Dítě to ocení a zjistí, že knihy a počítač můžou být i zdrojem poznání.
  • Pamatujte: Žádná otázka nevyžaduje bezpodmínečnou odpověď, ale vždy rozhovor...

Děti a alkohol

Aktivní videohry pro děti

Děti a kapesné

Cestování s dětmi

Moderní tresty pro zlobivé děti

Co děti řeší ve školách?

Rodiče kuřáci a jejich děti

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies