Chytře na IQ test

Určitě už jste se už někdy setkali s IQ testem. Potom víte, že obsahuje záludné otázky, o kterých se na první pohled zdá, že neobsahují žádnou logiku. To je ale omyl! Poradíme vám, jak IQ test částečně přelstít!
Tužka položená na papíru

Jak na IQ test

IQ testy jsou různé, podle toho, jakou inteligenci testují. Některé jsou smíšené, některé jsou zaměřené pouze na určitý druh inteligence – jako například logicko-matematická inteligence, jazyková inteligence, prostorová inteligence nebo inteligence komunikační.

Obrázkové IQ testy

Obrázkové IQ testy působí většinou největší potíže. Ač se na první pohled zdají jednoduché, obsahují záludnosti, které na první pohled nejsou vidět. Pokud jsou obrázky složitější a obsahují více prvků, je třeba si důkladně projít všechny jeho části. Tabulka je většinou poskládána z šesti obrázků ve třech řadách a poslední políčko obsahuje obrázek na doplnění. Na výběr máte většinou od tří do deseti možností, které mohou být velmi podobné. Na co si dát pozor: zjistěte, jakým směrem se pohybují prvky v obrázcích. Ten pak dodržte. Nezapomeňte porovnat všechny řady. Podívejte se, jestli má hustota prvků v obrázcích sestupnou nebo vzestupnou úroveň. Všímejte si také grafického provedení – nejsou-li náhodou některé obrázky nakresleny širším obrysem nebo jinou barvou.

Logické řady

Logické řady jsou druhým kamenem úrazu. V těchto řadách mohou být použita například čísla nebo písmena abecedy. U logických řad platí, že vztah mezi jednotlivými čísly nebo písmeny je jednoduchý početní vztah, na který je těžké přijít. Většinou se jedná o sčítání nebo odečítání, méně často se používá násobení nebo dělení. Obsahuje-li například řada číslice 2-5-9-14-?, je jasné, že místo otazníku bude patřit číslo 20. Mezi dvojkou a pětkou jsou 2 po sobě jdoucí čísla, mezi 5-9 tři, mezi 9-14 se nachází čtyři čísla, spočítáme si tedy dalších 5 čísel, které následují po 14 a šesté, tedy dvacítku, doplníme. Podobné vztahy mezi čísly jsou i u odečítání, násobení nebo dělení.

Slovní testy

U slovních testů se mohou vyskytovat různé typy otázek. Mezi nejčastější patří rozlišení, které slovo do řady nepatří, a to například podle slovního základu, slovesných časů nebo slovních druhů. Například: pero-tužka-štětec-propiska-pouzdro: je jasné, že slovo pouzdro do řady nepatří, protože není psací potřebou jako ostatní slova. Čína-Vltava-Ruzyně-Kateřina-stát: do slovní řady nepatří slovo stát, protože není ani názvem, ani jménem. Kočka-pes-slon-opice-kosatka-zvíře: do slovní skupiny nepatří zvíře, protože určuje celou skupinu obsažených slov.

IQ testy smíšené

Častým typem jsou také smíšené testy, které testují celkovou inteligenci. Mohou obsahovat také nabytou inteligenci v podobě všeobecných znalostí.

 

Manželská poradna může vyřešit problém

Móda do práce

Co si muži myslí o ženách?

Test - jaké povolání se pro mě hodí?

Jak vycházet s kolektivem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies