Chrániče páteře – důmyslná sportovní pomůcka

Chrániče zad, páteřáky neboli želvy jsou důmyslnou sportovní pomůckou, která vám může zachránit zdraví i život. Tlumení případného nárazu ocení nejen lyžaři a snowboardisté, ale i motorkáři a sportovci začátečníci.

Muž v hokejové výstroji na ledě

Chrániče kolen, loktů či předloktí jsou dnes pro zodpovědné cyklisty samozřejmostí. Výrobci ochranných pomůcek ale myslí i na příznivce nebezpečnějších sportů, kde stačí jeden nešikovný pád k tomu, abyste zbytek života strávili na invalidním vozíku.

Chrániče zad pro motorkáře, snowboardisty i lyžaře

Speciální chrániče zad jsou určeny nejen pro profesionální sportovce – závodníky, ale také pro sportovce začátečníky, u kterých jsou pády a úrazy častější. Poranění zad a páteře hrozí zejména snowboardistům, lyžařům a motorkářům, ale uplatnění nachází chrániče zad ve všech sportovních disciplínách, kde se skáče nebo přeskakuje. K poranění páteře přitom nemusí dojít jen při pádu na zem, ale také při nárazu do jiného lyžaře, při nárazu do stromu či jiné překážky nebo třeba při pádu na zábradlí (u snowboardistů).

 

Jak vás chrání páteřák

Chránič zad, tedy páteřák, je konstruován tak, aby byl případný náraz páteře rozložen do co největší plochy. Tím se síla nárazu zmenší. Nebrání přitom v pohyblivosti sportovce. Zároveň odvádí z těla pot.

Jak vypadají chrániče zad

Chránič páteře je na těle připevněn pomocí různých pásů a popruhů. Někdy se popruhy vážou i mezi nohama, což je méně příjemné, ale účelové. Bez nich se chránič nemůže vytáhnout nahoru ke krku. Existují také páteřáky ve formě zapínací vesty, dámské páteřáky ve formě body (tvar plavek) a páteřáky dětské.

Jaký chránič páteře koupit

Jednotlivé chrániče páteře se od sebe liší použitými materiály a kvalitou. Samozřejmě se vyplatí investovat do dražších, ale kvalitnějších páteřáků. Nejdražší jsou páteřáky s dvojitou strukturou – vrchní kryt je tvrdý, spodní je měkký (svým vzhledem připomíná plástev). Při nákupu dbejte hlavně na volnost pohybu a pamatujte, že tahle šikovná pomůcka vám může zachránit zdraví i život.

Nechejte si proplatit chránič páteře!

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nabízí svým klientům v rámci balíčku pro ženy, balíčku pro může, balíčku pro mládež i pro studenty příspěvek na sportovní ochranné pomůcky a chrániče, a to až do výše 700 Kč (v případě balíčku pro studenty). 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies